0279 Ugrás a tartalomra

Ukrajna: már a menekülteket is besoroznák? - CSUTAK, HILLER, DUNDA

A Világóra legfrissebb adásában Csutak Zsolttal, Hiller Istvánnal és Dunda Györggyel beszélgettünk.

A Hit Rádió Világóra című műsorának legfrissebb adásában Csutak Zsolt Amerika-szakértővel, Hiller Istvánnal, volt oktatási és kulturális miniszterrel, valamint Dunda Györggyel, a Kárpáti Igazszó lapigazgatójával beszélgettünk. A műsorban többek között az Egyesült Államok közel-keleti politikája, a magyar történelem oktatásának változásai, valamint az ukrán férfiak helyzetével kapcsolatos aggodalmak kerültek terítékre.

A Biden adminisztráció politikai helyzete:
A közelgő elnökválasztások fényében Csutak Zsolt szerint a Biden-adminisztráció szeretné elkerülni a nagyobb konfliktusokat, miközben igyekszik kiegyensúlyozni a belföldi politikai nyomást és a nemzetközi elvárásokat.

"Az amerikai külpolitika közel-keleti vonatkozásban sokkal visszafogottabb, mint a Trump adminisztráció idején."

- részletezte Csutak Zsolt.

A magyar történelem oktatása:
Hiller István arról beszélt, hogy a történelem oktatásában jelentős változások várhatók, amelyek a honfoglalás tanítását is érintik. A cél, hogy a történelmi eseményeket nem katasztrófaként, hanem tudatos betelepülési folyamatként tanítsák.

"Nagyon fontos kérdésnek tartom, hogy a történelem oktatása hogyan változik, és hogy ezek a változások hogyan tükröződnek a nemzeti alaptantervben."

- mondta Hiller István, kiemelve az oktatásban várható változások jelentőségét.

Az ukrán férfiak helyzete:
Dunda György a Kárpát-alján zajló mozgósításról és annak társadalmi következményeiről beszélt. Kiemelte, hogy az új törvények alapján az ukrán férfiaknak jelentkezniük kell a toborzóirodáknál, ami komoly aggodalmakat kelt az emberekben.

"A mozgósítási törvény alapjaiban határozza meg a hétköznapok hangulatát, mert mindenki azt találgatja, hogy mi lesz ezután."

- fejtette ki Dunda György.

Legfrissebb