Ugrás a tartalomra

Ukrajna: Macron európai katonákat küldene a frontra? - Fejérdy Gergely

Háborúra készül Európa?

Fejérdy Gergely

A Hit Rádió Világnézet című műsorának legfrissebb adásában Fejérdy Gergely, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója beszélt Emmanuel Macron kijelentéseiről és az európai katonák Ukrajnába küldésének lehetőségéről.

Macron nyilatkozata és az európai katonák Ukrajnába küldése:
Macron és az EU tagállamok Fejérdy állítása szerint nem tervezik, hogy katonákat küldenek Ukrajnába, annak ellenére, hogy Macron felvetette e lehetőséget. A helyzet dinamikája szakértőnk szerint nem teszi lehetővé ezt a lépést.

"Egyáltalán nincs szándékában még a két oldalú megalapodások alapján sem Ukrajnába katonákat küldeni"

- részletezte Fejérdy Gergely.

Ukrajna támogatása és a nyugati fegyverszállítások:
Macron szerint Ukrajna csak győzelemmel hozhat megoldást Európának, és ehhez minden támogatást meg kell adni, beleértve a mély támadásokra is alkalmas fegyvereket.

"Olyan felszereléseket próbálnának szállítani Ukrajnának, amely mélyebb akciókra is, tehát akár Oroszországban is használható lenne"

- emelte ki Fejérdy Gergely.

Macron politikai fordulata és motivációi:
Fejérdy véleménye szerint Macron álláspontjának változása belpolitikai és nemzetközi tényezőkkel magyarázható, beleértve az európai parlamenti választásokat és az amerikai politikai dinamikát.

"Macron úgy gondolja, hogy meg kell erősíteni a szövetségeket Európán belül, és fel kell készülni az amerikai támogatás megszűnésére"

- fejtette ki Fejérdy Gergely.

Európa védelmi képességei és a NATO szerepe:
Szakértőnk szerint a kérdés, hogy Európa képes lenne-e egyedül fenntartani a támogatást Ukrajna számára, amennyiben az USA kivonulna. Kihívásokat jelentenek a katonai kapacitások, a nyersanyaghiány és a politikai akarat.

"Európa mozgástere eléggé szűk lenne egy amerikai kivonulás esetén"

- részletezte Fejérdy Gergely.

Legfrissebb