Ugrás a tartalomra

Ukrajna jövője: Ütköző állam az USA és Oroszország között? - Somkuti Bálint

Somkuti Bálint Ukrajna szerepéről, jelenjéről és jövőjéről.

Somkuti Bálint

A Hit Rádió Világnézet című műsorának legfrissebb adásában Somkuti Bálint, biztonságpolitikai szakértő, az MCC elemzője osztotta meg véleményét az Ukrajnát érintő geopolitikai helyzetről, az ország stratégiai jelentőségéről az USA és Oroszország között, valamint a régió biztonsági kihívásairól.

Ukrajna stratégiai helyzete:
Ukrajna szakértőnk szerint kulcsszerepet játszik az USA és Oroszország közötti geopolitikai viszonyban, mint egy pufferszóna, amely képes lehet az ütközések enyhítésére.

"Távolabb tőlünk, Oroszország jobb. ...nem szeretnénk kimaradni áron konfliktusból"

- emelte ki Somkuti Bálint.

A nyugati álláspont problémái:
Somkuti szerint a nyugati álláspont gyakran figyelmen kívül hagyja a helyi népesség akaratát és az őshonos népek önrendelkezési jogát.

"Embereknek jelentős része nem akart Ukrajnához csatlakozni... Tehát Tajvan esetében támogatják a szakadárlétet, a Donbass, meg Donetsk, meg Luhanszk esetében meg nem. A Krím-félszigetről már ne is beszéljünk.

- részletezte.

Európa gazdasági kihívásai:
Somkuti a gazdasági hanyatlás és az energiaárak emelkedésének problémáit tárgyalta, amelyek Európát sújtják az orosz energiahordozóktól való túlzott függőség miatt.

"Európai elit semmit sem tett azért, hogy csökkentse a kitettségét... Amerikai nyomással megszakították kapcsolatot Oroszországgal"

- mondta.

Legfrissebb