Ugrás a tartalomra

Ukrajna elutasítja az izraeli rakétariasztó rendszer felajánlását, fegyvereket követel

Az állítólagos ukrán elutasítás összhangban van Kijev keményvonalas nyomásgyakorlásával a zsidó államra, hogy szövetkezzen az országgal, és hagyjon fel az Oroszországgal való kapcsolataival - írta meg a World Israeli News.

Az ukrán kormány állítólag megtagadta az együttműködést az izraeli védelmi tisztviselőkkel, akik felajánlották, hogy az izraeli Iron Dome-hoz hasonló rakétariasztó rendszerrel látják el a szorongatott helyzetű kelet-európai országot - derül ki a héber nyelvű Channel 13 News jelentéséből.

Kijev többször követelte, hogy Izrael szállítson fegyvereket Ukrajnának és alkalmazzon gazdasági szankciókat Oroszországgal szemben, két olyan lépést, amelyeknek Jeruzsálem eddig ellenállt, mivel továbbra is a Moszkvával folytatott saját diplomáciai vonalát követi.

Mivel Kijevet az oroszok többek között iráni gyártmányú Shahed-136 drónok segítségével bombázzák, Izrael felajánlotta, hogy Ukrajnának egy rakéta riasztó rendszert szállít, amely segíthet a civileknek biztonságba kerülni a bombázások előtt.

Az izraeli ukrán nagykövetség Izrael külügyminisztériumának küldött, kiszivárgott levelében, amelyet az Axios újságírója a Twitteren tett közzé, az ukrán diplomaták kifejezték, hogy az ország "nagymértékben érdekelt abban, hogy Izraeltől (a lehető legrövidebb időn belül) védelmi rendszereket szerezzen be, különösen Iron Beam, Barak-8, Patriot, Iron Dome, David's Sling, Arrow Interceptor rendszereket és izraeli támogatást az ukrán operátorok képzésében".

Megjegyzendő, hogy a rövid hatótávolságú Iron Beam rendszer még nem működik Izraelben, a Patriot pedig az Egyesült Államokban készül.

Ukrajna hangsúlyozta a rendszerek mielőbbi átvételének fontosságát, mivel "nagy a valószínűsége annak, hogy az Orosz Föderációnak Fateh-110 és Zolfaghar ballisztikus rakétákat szállítanak Iránból".

A 13-as csatorna jelentése szerint azonban Ukrajna visszautasította Benny Gantz védelmi miniszter múlt heti ajánlatát, amely szerint Kijevnek légi támadásra figyelmeztető rendszert szállítanának, mivel az nem tartalmaz elfogó technológiát, amely lelőné a beérkező rakétákat vagy drónokat.

Ha Izrael ezt a technológiát szállítaná Ukrajnának, azt Oroszország valószínűleg annak jeleként értékelné, hogy Izrael egyértelműen állást foglal a konfliktusban.

Ukrán tisztviselők hangosan bírálták Izraelt, amiért nem szállít Kijevnek fegyvereket, miközben leértékelték az országban tett izraeli humanitárius erőfeszítéseket, például egy ukrajnai tábori kórház építését, amely mintegy 6,4 millió dollárba került Jeruzsálemnek.

(WIN)

Legfrissebb