Ugrás a tartalomra

Újabb gyülekezetek szakítottak az Egyesült Metodista Egyházzal

2019 óta már több, mint 4600 gyülekezet vált ki a UMC-ből.

Metodista Gyülekezet Arkansasban - Christian Post

Hatvan michigani gyülekezet vált ki újabban az Egyesült Metodista Egyházból, csatlakozva több ezer gyülekezethez, amelyek eddig elhagyták a fővonalbeli protestáns felekezetet.

Az UMC michigani éves konferenciáján szombaton a Michigan államban található Grand Traverse Resortban a regionális testület megszavazta öt tucat gyülekezet kilépésének jóváhagyását.

"Ez egy nehéz pillanat az Egyesült Metodista Egyház számára"

-fejezte ki véleményét David Alan Bard michigani püspök.

Kevin Harbin, a Houghton Lake United Methodist Church lelkésze, aki egyike a kilépésre szavazó gyülekezeteknek, a konferencián arról beszélt, hogy hálás azért, ahogyan az UMC formálta hitét.

"Amikor először jártam az Egyesült Metodista Egyházban, akkor tanultam meg Jézus Krisztus evangéliumát. Egy ottani lelkész szolgálata révén lettem keresztény, Jézus követője"

- mondta Harbin.

"Ott kaptam elhívást a lelkészi szolgálatra, és az elmúlt 26 évben szolgáltam. Hálás vagyok és büszke vagyok ezekre a szolgálati évekre. És így a legjobb esetben is nehéz meghozni a döntést, mint ahogyan néhányan azt közülünk tették."

Az UMC az elmúlt évek során megosztó vitába keveredett arról, hogy meg kell-e változtatni a Fegyelmi Könyvben lefektetett szabályait, amelyek tiltják az azonos neműek házasságának megáldását és a nem támogatják a homoszexuális lelkészek felszentelését.

Bár a Fegyelmi Könyv módosítására tett erőfeszítések rendre kudarcot vallottak, az UMC-n belüli teológiai progresszívek gyakran elutasították a szabályok betartását vagy érvényesítését.

Válaszul az elmúlt két évben, ahogyan arról korábban beszámoltunk, a teológiailag konzervatív egyházak ezrei váltak meg a tagságtól, és sok gyülekezet úgy döntött, hogy csatlakozik a nemrégiben indított Globális Metodista Egyházhoz.

Az UM News által összeállított számok szerint kedd reggelig több mint 4600 gyülekezet lépett ki az UMC-ből 2019 óta, amelyből kétezer az idén hozta meg ezt a döntést.

(CP)

Legfrissebb