Ugrás a tartalomra

Új kutatás: Ádám vagy Éva volt kékszemű?

Egy kutatás adatai szerint minden kék szemű ember egyetlen ember leszármazottja és ez az ős több mint hatezer évvel ezelőtt élt.

Photo by Yan Berthemy / Unsplash

A tudósok megtudták, hogy a kék szemű emberek mind ugyanattól a személytől származnak, vagyis mindannyiuknak van egy közös őse.

Ez az ős 6000 és 10 000 évvel ezelőtt élt - mondta Hans Eiberg, a sejt- és molekuláris orvostudományi tanszék munkatársa.

Eiberg és csapata DNS-t vizsgált, és találtak egy genetikai mutációt, amely létrehozta a kék szemet.

"A kromoszómáinkban található OCA2 gént érintő genetikai mutáció egy "kapcsoló" létrejöttét eredményezte, amely szó szerint "kikapcsolta" a barna szemek előállításának képességét"

- mondta Eiberg.

A tanulmányban számos országból származó egyént vizsgáltak, köztük több közel-keleti embert is.

A tudósok a DNS-ben, konkrétan az OAC2 génben található mintázatokat vizsgálták, hogy kiderítsék, hogyan lehet "kikapcsolni" a melanin termelését.  A tudósok által felfedezett mutációról kiderült, hogy egy teljesen más génben, a HERC2-ben található. Ez a gén az, ami "kikapcsolja" az OCA2-t és ez gátolja a barna pigmentek termelődését, így a kék különböző árnyalatai jelennek meg.

Lényegében ezek az eredmények azt mutatják, hogy minden kék szemű embernek ugyanaz az őse. Csak egy személy tapasztalta meg ezt a genetikai mutációt, majd a géneket továbbadta az utódainak, méghozzá generációkon keresztül.

(The Premier Daily)

Legfrissebb