Ugrás a tartalomra

Ugandában savval támadtak meg egy lelkészt prédikáció után

Egy lelkész szinte teljes látását elvesztette, miután muszlim szélsőségesek savval lefújták.

A mbararai Frank Mutabaazi lelkész csak halványan lát az egyik szemével, és a december 22-én Kampalában történt savas támadás okozta égési sérülések miatt nehezen eszik és beszél. A válla is súlyosan megégett, és fájdalomcsillapítók nélkül nem tud aludni.

Azt követően, hogy a lelkész prédikált egy templom esti istentiszteletén Kampala Kasubi városrészében, egy magát gyülekezeti tagnak kiadó muzulmán szélsőséges üdvözölte, megdicsérte a "csodálatos prédikációjáért", és azt kérte, hogy vigye el a nyugat-kampalai Busega városrészbe - mondta. A lelkipásztor éppen hazafelé tartott a közel öt órányira lévő Mbararába, amikor a lelkész beleegyezett, hogy elviszi, és elindult a Kampala-északi elkerülő autópályán.

"A főút felé vezető úton a férfi többször is telefonálni kezdett"

- mondta Mutabaazi lelkész, akinek a száján lévő égési sérülések miatt nehézkesen ment a beszéd, mikor a Moring Star News kérdezte.

Egy körforgalomhoz érve a férfi azt mondta, hogy ki akar szállni. A lelkész közölte vele, hogy még messze vannak az úti céltól, de a férfi azt válaszolta, hogy előbb meg akar látogatni egy barátját.

"Amikor kiszállt a járműből, három iszlám ruhába öltözött férfi jelent meg, akik elővettek egy üveget, és az ablakon keresztül elkezdtek rám fröcskölni, miközben kiabáltak és azt emlegették, hogy a vallásuk ellensége vagyok, valamint egy csaló, aki nem méltó az életre"

- mondta Mutabaazi lelkész.

"Ettől kezdve nem tudtam, mi történt, csak öt óra múlva találtam magam egy közeli klinikán Namunghonában"

-számolt be.

Telefonján több fenyegetést kapott, amelyekben azt követelték, hogy hagyja abba az evangelizációs rendezvényeket a közép-ugandai Maszakában és Kambalában, a keleti Mbale-ban és Pallisában, valamint az ország északnyugati részén lévő Nyugat-Nílus alrégióban - mondta.

Az egyik sms-ben ez állt:

"Figyelemmel kísértük gonosz tevékenységedet, hogy tagjainkat keresztény hitre térítsd. Tudatjuk veled, hogy az életed veszélyben van."

A lelkész elmondta, hogy számos óvintézkedést tett, de soha nem gondolta volna, hogy egy muszlim kereszténynek álcázva magát részt vesz egy istentiszteleten. Még mindig a felépüléséért küzdve Mutabaazi lelkész nem tudta fontolóra venni, hogy feljelentést tegyen a rendőrségen.

Uganda alkotmánya és más törvények biztosítják a vallásszabadságot, beleértve a jogot a hit terjesztésére és az egyik hitről a másikra való áttérésre. A muszlimok Uganda lakosságának legfeljebb 12%-át teszik ki, és nagy számban élnek az ország keleti területein.

(Christian Post)

Legfrissebb