Ugrás a tartalomra

Trudeau és Zelenszkij vastapssal tisztelgett egy náci kollaboráns előtt

Hősnek nevezték, és megköszönték a szolgálatát.

Trudeau és Zelenszkij is vastapssal üdvözölte a náci kollaboránst a kanadai parlamentben - Kép forrása: APNews

Justin Trudeau, Zelenszkij, és az egész kanadai parlament vastapssal tisztelgett egy náci katonai hadosztály egykori tagja előtt- számol be a Breitbart.


Justin Trudeau, kanadai miniszterelnök, és Volodimir Zelenszkij beszéde után Anthony Rota, az alsóház elnöke is beszédet mondott Ottawában, amelyben egy második világháborús veterán előtt tisztelgett, aki az ukránok függetlenségért harcolt az oroszok ellen, és 98 éves kora ellenére is segíti az ukrán csapatokat.

"A neve Jaroszlav Hunka...ő egy ukrán hős, egy kanadai hős, és köszönettel tartozunk neki minden szolgálatért"

- fejtette ki Rota.

Az Associated Press által közzétett kép kép aláírásában, amelyen Zelenszkij és Trudeau állva tapsol, a hírszolgálat Hunkát a "második világháborús első ukrán hadosztály" egykori tagjaként azonosította.

Hunak a Combatant News blogon közzétett ukrán nyelvű blogbejegyzésben számolt be arról, hogy 1943-ban csatlakozott a náci hadosztályhou. A posztban megosztot náhány képet, amelyek még a háború. illetve a müncheni SS kiképzéseken készültek róla.


A hadosztályt az SS 14. Waffen Grenadier hadosztálya (1. Galíciai) néven is ismerik, amely főleg ukrán önkéntesekből állt. Annak ellenére, hogy a Nürnbergi Nemzetközi Katonai Törvényszék 1946-ban megállapította, hogy a Waffen-SS "számos mészárlásban és atrocitásban volt bűnös a megszállt területeken", a kanadai kormány 1950-ben úgy döntött, hogy engedélyezi a Waffen-SS-ben szolgált ukránok beutazását az országba az Egyesült Királyságból.

"Ezeket az ukránokat különleges biztonsági átvilágításnak kell alávetni, de nem szabad elutasítani őket a német hadseregben való szolgálatuk miatt"

- mondta akkor a kanadai kabinet.

Ivan Katchanovski, az Ottowai Egyetem munkatársa Hunka ünneplése egy " hihetetlen botrány". Feltette a kérdést, hogy vajon a "parlament, vagy Zelenszkij tisztában volt-e azzal, hogy ez az ember a Waffen SS hadosztályban szolgált."

Bár a Waffen SS 14. hadosztályát nem találták konkrétan bűnösnek háborús bűnökben, több atrocitással is összefüggésbe hozták, többek között a  Huta Pieniacka nevű lengyel faluban elkövetett mészárlással, amelyben több száz zsidó vesztette életét.

Volodimir Zelenszkij és Justin Trudeau - Kép forrása: APNews

A hadosztályt Heinrich Himmler személyesen is megszólította:

"A hazátok szebb lett, mióta - a mi kezdeményezésünkre, meg kell mondanom - elvesztettétek azokat a lakosokat, akik oly gyakran mocskolták be Galícia jó hírnevét - nevezetesen a zsidókat. Tudom, hogy ha megparancsolnám nektek a lengyelek likvidálását, azzal engedélyt adnék arra, hogy megtegyétek azt, amire amúgy is buzgón készültök"

- fogalmazott az SS-parancsnok.

Legfrissebb