0279 Ugrás a tartalomra

Transznemű versenyzők ellen tüntettek a női sportolók

Félnek, hogy a transzneműek teljesen tönkre tehetik a női sportot.

Női sportolók gyűltek össze a héten a Capitol Hillen, hogy megosszák tapasztalataikat, és olyan jogszabályokat szorgalmazzanak, amelyek megakadályozzák, hogy a női sportágakban biológiai férfiak versenyezzenek.

A szerdai sajtótájékoztatón a jelenlegi és volt női egyetemi sportolók csatlakoztak az állami és szövetségi törvényhozókhoz valamint a Moms for America nevű érdekvédelmi csoporthoz, hogy sürgesék az amerikai szenátust a nők és lányok sportban való védelméről szóló törvény elfogadására.

A republikánusok által ellenőrzött amerikai képviselőház áprilisban 219-203 arányban egy szavazással elfogadta az intézkedést, de a törvényjavaslat elakadt a demokraták által ellenőrzött szenátusban.

A törvényjavaslat szerint a szövetségi törvények megsértése, ha a szövetségi pénzügyi támogatásban részesülő  sportprogramokat vagy sporttevékenységeket működtető szponzorálók vagy segítők, engedélyeznék, hogy egy olyan személy, aki a születési neme szerint férfi, részt vegyen egy olyan sportprogramban vagy sporttevékenységben, amely nők és lányok számára van kijelölve

-áll a törvényjavaslatban.

A törvényjavaslat olyan iskoláknak szól, amelyek a IX. cikkely alapján finanszírozásban részesülnek, hogy egyenlő esélyeket biztosítsanak a nők és lányok számára az oktatásban és a sportban, és a "nem" fogalmát kizárólag "egy személy születéskori reproduktív biológiájára és genetikájára" alapozza.

A jogszabály válaszul született azokra a politikai döntésekre, amelyek lehetővé teszik, hogy a transznemű sportolók olyan sportcsapatokban versenyezhessenek, amelyek a születési nemükkel ellentétben a nemi identitásuknak megfelelnek. Az ilyen döntések kritikusai azt állítják, hogy azok pusztító következményekkel járnak a biológiailag női sportolókra nézve, mivel lehetővé teszik, hogy biológiailag férfi sportolók versenyezzenek ellenük.

Leginkább a National Collegiate Athletic Association, az Egyesült Államokban a főiskolai atlétikát irányító nagy szervezet került tűz alá 2021-ben, mert megengedte a transznemű Lia Thomasak, hogy a női főiskolai úszóbajnokságokon versenyezzen, miután a férfi több női úszórekordokat meg döntött.

(CP)

Legfrissebb