Ugrás a tartalomra

Tragédia: több amerikai misszionáriust is meggyilkoltak Haitin

Bandatagok támadták meg őket egy ifjúsági rendezvény után.

Davy és Natalie Lloyd, a MISSIONS IN HAITI INC. munkatársai.

Egy Haiti fővárosában működő oklahomai missziós csoport gyászol, miután bandatagok megölték három tagját, köztük egy 20-as éveiben járó amerikai házaspárt, akik nemrég házasodtak össze.

Davy és Natalie Lloydot, a Missions in Haiti misszió munkatársait, valamint Judes Montis misszióigazgatót május 23-án, csütörtökön Port-au-Prince-ben bandatagok támadták meg és ölték meg, amikor egy templomban tartott ifjúsági össejövetelről távoztak.

Az Associated Press szerint Montis temetésére több százan gyűltek össe a Port-au-Prince-i templomban, a 47 éves Montis házas volt, és két gyermeket hagyott maga után, akik 6 és 2 évesek.

"Életünk legnehezebb időszakával nézünk szembe. Köszönjük az imákat és a támogatást"

- írta Facebook-oldalán a Missions in Haiti.

Haiti a világ egyik legveszélyesebb országa a missziók számára, Port-au-Prince nagy részét bandák ellenőrzik. Tavaly nyáron az amerikai külügyminisztérium "ne utazzanak" figyelmeztetést adott ki az emberrablások, a bűnözés és a polgári zavargások miatt. A tragédiáról Alicia Lloyd valós időben számolt be a Facebookon:

"Ma este, amikor Davy, Natalie és a gyerekek kijöttek a templomból, egy 3 teherautónyi férfi banda támadta meg őket"

- írta Alicia Lloyd csütörtök este.

"Davyt megkötözve és megverve vitték a házba. A banda ezután elvitte a teherautónkat, és felpakoltak mindent, amit akartak, és elmentek."

- írta.

"Egy másik banda jött utána, hogy megnézze, mi folyik itt, és hogy tudnak-e segíteni, azt mondják. Senki sem értette, hogy mit csinálnak, nem biztos, hogy mi történt, de egyikőjüket lelőtték, és most ez a banda teljes támadási üzemmódba kapcsolt. Davy, Natalie és Judes a házamban voltak, a telek végén, és onnan hívtak fel engem. Szóval ott rejtőztek el, a banda az összes ablakot kilőtte a házból, és tovább lövöldöznek. Az életük veszélyben van."

Hozzátette:

"Minden kapcsolatomat megpróbáltam, hogy egy rendőrségi páncélautót küldjek oda, hogy biztonságba evakuáljuk őket, de senkit sem tudok rávenni, hogy megtegye. Én is próbálok tárgyalni a bandával, hogy hány dollárt lehetne nekik fizetni, hogy abbahagyják. KÉRLEK Imádkozzatok - hosszú éjszaka lesz. A telefonok mind lemerültek, nem tudok elérni senkit az elmúlt néhány órában, hogy megtudjam, mi történt."

Körülbelül három órával később a Missions in Haiti Facebook-oldala frissítést tett közzé:

"Davyt, Natalie-t és Jude-ot ma este 9 óra körül lelőtte a banda. Mindannyian le vagyunk sújtva."

Későbbi beszámolókból kiderül, hogy a bandatagok brutális kegyetlenséggel végeztek a missziós szervezet munkatársaival.

"A múlt csütörtöki brutális támadás során Judes-t és Davy-t felgyújtották. Davy lábát leégették és ráforrasztották Judes-ra"

- írta Alicia-David Lloyd a Facebookon.

A missziós szervezet nyíltan beszélt a Haitin való misszió működtetésének veszélyeiről, májusi hírlevelükben azt írták, hogy "haitin súlyosbodott a humanitárius válság az utolsó hírlevél óta", és hogy "a bandák még több területet vettek ellenőrzésük alá Port au Prince-ben és környékén".

Az 1998-ban indult Missions in Haiti egy gyermekotthont működtet, a House of Compassiont, amely 36 gyermeknek ad otthont. A szolgálat a honlapja szerint egy fiúotthont, két templomot és három iskolát is indított.

"Célunk" - olvasható a honlapon - "hogy Krisztus evangéliuma változást hozzon Haiti fiataljainak életében".

(CrossWalk)

Legfrissebb