Ugrás a tartalomra

Tragédia: iszlamista szélsőségesek áldozatává vált egy férfi Pakisztánban

Pakisztánban sajnos szinte mindennaposak a lincseléses esetek.

Pillanatkép a közösségi média oldalakon terjedő videóból, amelyen a lincselés látható. - Kép forrása CSW

Az áldozatot, akit egy Pandzsáb tartományból származó turistaként azonosítottak, először rendőrségi őrizetbe vették, majd a tömeg erőszakkal elhurcolta és megölte, majd felgyújotta a holttestét.

A Swat-völgyben helyi idő szerint csütörtök este történt incidens akkor kezdődött, amikor a vádlottat Madyan körzetében átadták a rendőrségnek - közölte a Christian Solidarity Worldwide nevű, brit székhelyű csoport a The Christian Postnak adott nyilatkozatában.

A pakisztáni Dawn újság szerint a mecsetek hangszóróin keresztül elhangzott bejelentések arra buzdították a tömeget, hogy gyűljenek össze és rohanják le a rendőrséget. A férfit ezt követően elkapták, felgyújtották a rendőrséget és egy szolgálati járművet, majd a férfit lelőtték és felgyújtották a holttestét.

Zahidullah Khan, a Swat körzet rendőrségi tisztviselőjét idézték, aki elmondta, hogy a tömeg erőszakos akciójának következtében nyolc másik ember is megsérült, és azt állította, hogy erős rendőri jelenlétet vezényeltek ki a zavargások helyszínére. A Reuters beszámolói szerint a pakisztáni hatóságok vizsgálatot indítottak a lincselésben részt vevők azonosítására és elfogására.

A rendőrség által ellenőrzött, a közösségi médiában közzétett grafikus videók, melyben a a lincselés látható, felháborodást keltett a pakisztáni közösségi média felhasználói körében, és bemutatta a radikális iszlamista bandák "igazságszolgáltatásának" brutális valóságát az országban.

Ahsan Iqbal pakisztáni tervezéssügyi miniszter szombaton a nemzetgyűlés ülésén elítélte a cselekményt, bírálva "a vallás felhasználását az önbíráskodás és a csőcselék igazságszolgáltatásának igazolására" - írja a hírportál.

Iqbal azt mondta, hogy a radikális bandák igazságszolgáltatása kritikus helyzetbe sodorja a nemzetet, és hangsúlyozta az iszlám által előírt "minden test tiszteletben tartásának fontosságát", és bírálta az általuk végrehajtott lincselés részeként elkövetett hullaégetést.

A pakisztáni istenkáromlási törvényekkel gyakran visszaélnek személyes elszámolások rendezésére vagy kisebbségek ellen, és ezek tömeges erőszakhoz vezetnek - mondta a CSW.

"Pakisztánnak sokkal többet kell tennie az ilyen szörnyű erőszakos cselekmények megelőzése érdekében, többek között azáltal, hogy véget vet annak, hogy az önbíráskodásban résztvevők következmények nélkül maradhatnak, valamint hatályon kívül helyezi az istenkáromlási törvényeket, amelyek összeegyeztethetetlenek az ország vallás- és hitszabadsággal kapcsolatos kötelezettségvállalásaival"

- mondta Mervyn Thomas, a CSW alapítója és elnöke.

Pakisztánban sajnos nem egyediek az ilyen jellegű, lincseléses esetek. Ahogyan arról korábban is beszámoltunk, május 25-én egy 73 éves keresztény üzletembert, Lazar (Nazir) Masih-t szinten erőszakosan megtámadták, mivel a vádak szerint elégette a Korán egyik példányát. A férfit ezután kórházba szállították, majd több mint egy héttel később, június 3-án belehalt sérüléseibe a Punjab tartománybeli Rawalpindi Kombinált Katonai Kórházban (CMH).

(CP)

Legfrissebb