0279 Ugrás a tartalomra

Amerikai törvényjavaslat: Kitiltanák a közösségi médiáról a gyermekeket

Depressziót, étkezési zavarokat és szorongást is okozhat.

Photo by Sanket Mishra / Unsplash

Amerikai szülők millióit képviseli a szenátorok egy kétpárti csoportja által kidolgozott törvénytervezet mivel úgy vélik, a közösségi médiavállalatok által túl sok negatív hatásnak vannak kitéve a tizenévesek és az annál fiatalabb gyermekek.

Egészen egyszerűen az a véleményünk, hogy a tizenkét éves vagy annál fiatalabb gyermekeknek egyáltalán nem szabadna fent lenniük a közösségi médiaplatformokon

- mondta Brian Schatz, Hawaii állambeli demokrata szenátor.

Annak érdekében, hogy törekvéseiket a szülők számára is egyértelművé tegyék, egy rövid, egyszerű, mindenki számára érthető törvénytervezetet állítottak össze.

"Washingtonból többnyire több ezer oldalas törvényjavaslatok látnak napvilágot, ez azonban mindössze nyolc oldalból áll"

- jegyezte meg Katie Britt, Alabama állambeli republikánus szenátor.


A törvényjavaslat három fő pontból áll:

1. ) A 13 éven aluli gyermekeket kitiltanák a közösségi médiából.

2.)  A 13 és 17 év közötti gyermekek csak szülői vagy gyámsági hozzájárulással regisztrálhatnának.

3.) Megtiltanák a közösségi médiavállalatoknak, hogy algoritmusok segítségével 18 éven felülieknek szóló tartalmat ajánljanak a felhasználóknak.

"Én úgy gondolom, hogy az emberek értékelik az egyszerűséget, ha egy szülő nem érti a törvényjavaslatot, akkor nehezen tud állást foglalni mellette"

- részletezte Schatz.

Chris Murphy, Connecticut állambeli demokrata szenátor a közösségi oldal pozitív és negatív oldaláról is beszélt.

"Tudják, néha a bugyuta, szórakoztató tartalmak örömet szereznek nekünk, de látom ennek a hatalmas árnyoldalát is, ahogyan néhány bajba jutott barátunkat nagyon gyorsan elnyelték az internet sötét bugyrai."

Murphy szerint a bizonyítékok egyértelműen alátámasztják, hogy a közösségi média depresszióssá teszi a gyermekeket és a mentális egészségükben is kárt tesz, amely depresszióban, étkezési zavarokban és szorongásban is megnyilvánul.

Az Amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) jelentései szerint a közösségi médiát használó lányok 60%-a számolt be arról, hogy tartósan szomorúnak vagy reménytelennek érzi magát, 30%-uk pedig komolyan fontolgatja az öngyilkosságot.

Tom Cotton, Arkansas állambeli republikánus szenátor beszámolója szerint a törvényjavaslat következtében a szülők így visszakaphatnák az őket megillető jogokat.

"Nagyon sokan kifejezték köszönetüket azért, hogy segítünk nekik a való világban is gyakorolt szülői felelősségüket és jogaikat a digitális világban is megszerezni"

- számolt be.

A szenátorok ugyanakkor tisztában vannak azzal, hogy a technológiai cégek részéről ellenállásba fognak ütközni, és hogy minden olyan jogszabály, amely a technológiai nagyvállalatok és a közösségi média szabályozására tesz javaslatot, komoly kihívásokkal fog szembenézni. Sok múlik azon is, hogy a kongresszusban kialakulnak-e majd túlszabályzásokkal és polgári szabadságjogokkal kapcsolatos nézeteltérések. Az tehát, hogy a törvényjavaslat sikeresen átjut-e a képviselőházon és a szenátuson, még bizonytalan.

(CBN)

Legfrissebb