Ugrás a tartalomra

Történelmi: több százezren álltak ki Washingtonban Izrael mellett

Közel háromszázezren voltak jelen a rendezvényen.

Kép forrása: JACQUELYN MARTIN/ASSOCIATED PRESS

A gyűlés során kifejezték támogatásukat Izrael háborús erőfeszítéseivel kapcsolatban, és követelték a túszok szabadon bocsátását, valamint elítélték az antiszemitizmust. A szervezők szerint 290 000 résztvevővel ez volt az USA történetének legnagyobb zsidó gyűlése. -számol be a Jpost.

Több százezer zsidó és Izrael-párti aktivista érkezett kedden Washingtonba egy tömeggyűlésre az ország minden tájáról, amelyen magas rangú izraeli és amerikai tisztviselők is részt vettek, és amelynek célja, hogy megerősítse Izrael támogatását a Hamász elleni gázai háborúban, és felhívja a figyelmet az antiszemitizmus elleni harcra az Egyesült Államokban és szerte a világon.

A gyűlés szervezői – a Jewish Federations of North America és a Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations - szerint ez a legnagyobb zsidó gyűlés az Egyesült Államok történetében. 60 000 főre kértek engedélyt, de a gyűlés kezdetén azt mondták, hogy a National Mall bejáratánál lévő fémdetektorok szerint 200 000-en voltak jelen, és közel százezren követték figyelemmel az élő adást.

William Daroff, a Conference of Presidents vezérigazgatója és az egyik szervezője szerint a gyűlésen a fémdetektorok szerint 290 ezren vettek részt, amely így az USA történelmének legnagyobb gyűlésévé vált. Daroff a gyűlés vége felé bejelentette, hogy antiszemita buszsofőrök a utolsó pillanatban visszamondták a rendezvényre utazók szállítását.

Mike Johnson, a képviselőház elnöke (balra) és Hakeem Jeffries, a képviselőház kisebbségi vezetője (középen) és Chuck Schumer, a szenátus többségi vezetője (jobbra) - Kép forrása: DREW ANGERER/GETTY

Isaac Herzog elnök a Sirató Fal mellől élő közvetítésben szólt a rendezvény résztvevőihez:

"Izrael népe örök - és senki sem fog megtörni minket

- mondta az elnök, és megköszönte a jelenlevők részvételét, valamint hozzátette:

"80 évvel ezelőtt zsidók hagyták el Auschwitzot, és megfogadták, hogy ez soha többé nem történhet meg. Negyven nappal ezelőtt terroristák szállták meg Izraelt, és több száz izraeli állampolgárt mészároltak le a legnagyobb mészárlásban, amely a holokauszt óta történt. Kiáltsuk együtt: soha többé. Elnökként esküszöm, hogy meggyógyulunk, fel fogunk állni - és újjáépülünk"

- jelentette ki az izraeli elnö

A rendezvényen Izrael amerikai nagykövete, Michael Herzog is felszólalt, és az amerikai egyetemeken zajló antiszemita incidensekkel kapcsolatban kijelentette:

"Eljött az idő, hogy eldöntsétek, hogy egy olyan terrorszervezet mellett álltok-e, amely nőket, gyerekeket és időseket mészárol, vagy a demokrácia és Izrael mellett álltok, amely mindent megtesz, hogy megvédje a polgárok életét a kerítés mindkét oldalán."
"Vannak meghatározó pillanatok a történelemben - ez az egyik ilyen pillanat"

- hangsúlyozta a nagykövet.

A National Mallon tartott gyűlésen felszólalók között volt Mike Johnson, az amerikai képviselőház republikánus elnöke, valamint Hakeem Jeffries, a képviselőház demokrata kisebbségi vezetője, Chuck Schumer, a szenátus demokrata többségi vezetője és Joni Ernst republikánus szenátor is.


Natan Sharansky, az egykori szovjet disszidens és a Jewish Agency for Israel korábbi elnöke is felszólalt. Sharansky talán az egyetlen olyan felszólaló a keddi programban, aki a két korábbi washingtoni zsidó tömeggyűlésen is felszólalt, 1987-ben a szovjet zsidóság nevében, illetve 2002-ben a második intifáda idején Izrael támogatása érdekében.

"Legyőztük a Szovjetuniót, ma is le fogjuk győzni ellenségeinket"

-mondta.

Legfrissebb