Ugrás a tartalomra

Történelmi: Szamáriában nyit izraeli konzulátust Pápua Új-Guinea

Szeptemberben már a nagykövetséget is Jeruzsálembe költöztették.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök (jobbra) és pápua új-guinea miniszterelnöke, James Marape (balra) megnyitja Pápua Új-Guinea nagykövetségét Jeruzsálemben 2023. szeptember 5-én. (Haim Zach/GPO)

Pápua Új-Guinea bejelentette, hogy konzulátust tervez nyitni az izraeli Szamária városában - ez lesz az első diplomáciai képviselet a zöld vonalon túli izraeli városban. - írja a World Israel News.

A csendes-óceáni szigeten található ország, Pápua Új-Guinea (PNG), hétfőn példátlan lépést tett: bejelentette, hogy diplomáciai konzulátust kíván nyitni Szamáriában, Ciszjordánia északi részén.

Eli Cohen, izraeli külügyminiszter üdvözölte a hírt, és méltatta a szigetországot az Izraellel való barátságáért és támogatásáért.

A tervek szerint a PNG konzulátusa Arielben nyílik meg, a Tel-Avivtól mintegy 25 mérföldre, keletre, a Júdeában és Szamáriában található 127 zsidó közösség egyikében.

Izrael úgy tekint a leendő konzulátusra, mint amely nemzetközi támogatást nyújt az őshonos izraeli régió tulajdonjogára vonatkozó igényének.

Shlomo Ne'eman, a Yesha Tanács elnöke e heti nyilatkozatában üdvözölte a lépést.

"A konzulátus megnyitása Júdeában és Szamáriában hivatalos kifejezése annak, hogy a külföldi országok elismerik ezeket a területeket Izrael Állam szerves és elválaszthatatlan részeként".

Pápua Új-Guinea 1975-ben vált Ausztráliától független állammá, és 1978-ban diplomáciai kapcsolatokat nyitott Izraellel. Tagja a Brit Nemzetközösségnek, uralkodója pedig III. Károly király.

Bob Dadae a király által kinevezett kormányzó, mint az ő képviselője, és James Marape a sziget megválasztott miniszterelnöke.

A több mint 95 százalékban keresztény lakosságú Pápua Új-Guinea szoros kapcsolatokat ápol Izraellel.

Szeptemberben Pápua Új-Guinea áthelyezte izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe, és ezzel az Egyesült Államokkal együtt egyike lett annak az öt országnak, amely ezt megtette.

Az ünnepségen Marape Pápua Új-Guinea miniszterelnöke országa keresztény identitására hivatkozott az Izraelhez fűződő szoros kapcsolatok magyarázataként.

"Számunkra, akik kereszténynek nevezzük magunkat, az Isten iránti tiszteletadás nem lesz teljes anélkül, hogy el ne ismernénk, hogy Jeruzsálem Izrael népének és nemzetének egyetemes fővárosa".

Pápua Új-Guinea az Egyesült Nemzetek Szervezetében folytatott szavazási gyakorlatában szinte kivétel nélkül tartózkodik a szervezet számos Izrael-ellenes javaslatától.

Legfrissebb