Ugrás a tartalomra

Izrael: történelmi határozatban ismerték el a diaszpóra áldozatait

A a Cionista Világszervezet elnöke szerint a határozat megerősíti a zsidó nép és Izrael állam közötti törhetetlen köteléket.

Izrael melletti tüntetők a Capitol Hill-en 2015-ben. - Kép forrása: REUTERS/Jonathan Ernst

A történelmi határozatot 2024. május 27-én fogadták el, miután Yaakov Hagoel, a Cionista Világszervezet elnöke 2022-es felhívására.

Az állam megalapítása óta először a kormány hétfőn jóváhagyott egy javaslatot – Amichai Chikli, a Diaszpóra Ügyekért és Antiszemitizmus Elleni Küzdelemért Felelős Miniszter részéről –, hogy elismerjék Izrael állam, mint a zsidó nép nemzetállama kötelességét, és hivatalosan megemlékezzenek azokról a diaszpórában élő zsidókról, akik nem izraeli állampolgárok, de zsidó származásuk miatt ellenséges antiszemita támadások áldozatai lettek. A „Ruderman-terv”, ahogyan a minisztérium nevezte, a Ruderman Családi Alapítványról kapta a nevét, amely kidolgozta ennek a történelmi lépésnek a keretét.

A kormány egy különleges bizottságot hozott létre a Diaszpóra Ügyek Minisztériumának főigazgatója vezetésével, nemzeti intézmények és köztestületek képviselőivel. A bizottság hétfőn nyújtotta be ajánlásait a kormánynak, amelyek tartalmazzák egy emléknap kijelölését és egy dedikált emlékmű felállítását, a veszteségekről szóló információk hozzáférhetővé tételét egy weboldal és adatbázis létrehozásával, oktatási tevékenységek szervezését, valamint ezek integrálását a formális és informális oktatási rendszerekbe.

"Gyakran érik ellenséges cselekmények népünket mind hazánkban, mind külföldön"

– mondta Chikli.

"Az antiszemita erőszak áldozatainak elismerése az ellenséges cselekmények áldozataiként fontos és szükséges lépés, amely teljesíti az állam kötelezettségét a Nemzetállami Törvényben, miszerint 'az állam törekedni fog a zsidó nép tagjainak és állampolgárai védelmének biztosítására, akik zsidóságuk vagy állampolgárságuk miatt bajban és fogságban vannak."

A határozat Yaakov Hagoel, a Cionista Világszervezet elnöke és a Jewish Agency for Israel korábbi elnöke 2022-ben megfogalmazott felhívását követi. Hagoel levelet küldött az akkori miniszterelnöknek, Naftali Bennettnek, amelyben sürgette Izraelt, hogy hivatalosan ismerje el az antiszemita támadások zsidó áldozatait világszerte.

„A kormány elismerése a diaszpórában elesettekről kulcsfontosságú”

– írta Hagoel Bennettnek 2022-ben.

"Nem felejthetjük el a diaszpórában élő testvéreinket, akiket kizárólag zsidóságuk miatt gyilkoltak meg. Izrael államnak hivatalosan el kell ismernie az antiszemita támadások áldozatait világszerte. Emlékeznünk kell rájuk Izrael hivatalos ünnepségein, és cselekednünk kell annak érdekében, hogy ők a nemzeti emlékezet és megemlékezés szerves részévé váljanak… ez a kötelességünk zsidó testvéreinkkel szemben."

A határozat megszületésével kapcsolatban Hagoel elmondta:

„Ez egy történelmi nap, amely megerősíti a zsidó nép és Izrael állam közötti törhetetlen köteléket. Mindannyian tanúi voltunk az antiszemitizmus súlyos hullámának, amely a diaszpórában élő zsidókat éri, különösen a gázai háború kezdete óta.

Shira Ruderman, a Ruderman Családi Alapítvány ügyvezető igazgatója a határozatot "egy merész kormánydöntésnek nevezte, amely megerősíti az Izrael és a zsidó világ közötti közös sorsot, amely az október 7. óta még egyértelműbbé vált."

(Jpost)

Legfrissebb