Ugrás a tartalomra

Történelmi: először látogat izraeli delegáció Szaúd-Arábiába

Az UNESCO világörökségi bizottságának ülésén vesznek részt.

Izrael (baloldal) és Szaúd-Arábia (jobboldal) zászlaja - Kép forrása: Middle East Monitor

Egy izraeli tisztségviselő, és az UNESCO is megerősítette, hogy – amint azt a sajtójelentések is állítják – először tesz izraeli delegáció hivatalos látogatást Szaúd-Arábiába.

A neokohn beszámolói szerint az izraeli küldöttség az UNESCO világörökségi bizottságának ülése miatt érkezik Szaúd-Arábia fővárosába, Rijádba. A delegáció tagjai között izraeli diplomaták, az és az izraeli régészeti hivatal vezetője is jelen vannak. Az i24news beszámolói szerint Izrael tiltakozni szeretne az ülésen az ellen, hogy Jerikó városát palesztin világörökségi helyszínként felvegyék a szervezet lajstromára.

A Bibliából is ismert Jerikó városa, amelyet az UNESCO palesztin világörökségi helyszínnek nyilvánítana - Kép forrása: audleytravel.com

Egy tisztségviselő a Times of Israelnek nyilatkozva elmondta, hogy nem kétoldalú támogatásról van szó, és az sem világos, hogy a csoport találkozni fog-e szaúdi tisztviselőkkel. A fehér ház ugyan sürgeti a Rijád és Izrael közötti kapcsolatok normalizálását, azonban a két város között jelenleg nem áll fenn diplomáciai kapcsolat. Az euronews szerint Izrael a múlt héten visszavonta két miniszter szaúdi vízumszerzésre tett igényeit Wahington nyomására, hogy „ne hozza Rijádot kellemetlen helyzetbe, miközben egy sokkal jelentősebb kétoldalú normalizációs megállapodás van folyamatban.”

Az euronews szerint Rijád először ellenezte, majd júliusban aláírta a "fogadó ország megállapodást", és ezzel kötelezettséget vállalt arra, hogy a világörökségi egyezményt aláíró országok – köztük Izrael is – szabadon beléphetnek az esemény miatt az országba.

Legfrissebb