Ugrás a tartalomra

Törökország: újabb bizánci-kori templomot alakítanak át mecsetté

A görög és az amerikai külügyminisztérium is elítélte a döntést.

Chora Templom, Isztambul - Getty Images

Recep Tayyip Erdogan török elnök a héten hivatalosan is mecsetté avatta az ENSZ világörökségi helyszínének számító Chorában található, egykori bizánci kori templomot, amely a görög kormány elítélését váltotta ki.

Görögország hangos kritikával illette a döntést, hogy a Chora Múzeum Kariye mecsetként nyitotta meg kapuit a görög ortodox húsvét másnapján. A görög külügyminisztérium közleményben ítélte el a lépést.

"A török hatóságok azon döntése, hogy a Chora Templomot muszlim mecsetként kezdik el működtetni, provokációnak minősül a nemzetközi közösség számára, mivel eltorzítja és befolyásolja az UNESCO világörökségi helyszín emberiséghez tartozó jellegét"

- áll a közleményben.

"A műemlékek egyetemes jellegének megőrzése és a vallási és kulturális örökség védelmére vonatkozó nemzetközi normák betartása egyértelmű, minden államra kötelező nemzetközi kötelezettség".

Az eredetileg Nagy Konstantin által a IV. század elején épített Szent Megváltó templomot a törökök 1453-as konstantinápolyi elfoglalása után mintegy 50 évvel az oszmán törökök által a Kariye mecsetté alakították át.

A török kormány 1945-ben múzeummá nyilvánította az épületet. A múzeum 1958-ban nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, miután amerikai művészettörténészek segítettek az eredeti templom mozaikjainak restaurálásában.

Az e heti avatás, amelyet Erdogan távolról, Ankarából tartott, egybeesett több más, nemrég felújított építmény megnyitásával - jelentette az Associated Press, hozzátéve, hogy a hivatalos átalakítást 2020-ban jelentették be.

"Hozzon szerencsét"

- jelentette ki Erdogan az országosan közvetített eseményen. Az ünnepségen a helyi hívők imádságai is elhangzottak.

A törökországi alapítványok főigazgatósága szervezte a megnyitó ünnepséget, amelyen nagy számban jelentek meg a közösség tagjai, és amelyen beszédet mondott Safi Arpaguş isztambuli mufti - jegyezte meg a Katolikus Hírügynökség.

2020-ban Erdogan és több száz hívő vett részt 86 év óta az első muszlim imán a Hagia Szophia-ban, amelyet széles körű nemzetközi rosszallás közepette mecsetté neveztek át.

Az átnevezéseket stratégiai lépésnek tekintik, hogy a gazdasági visszaesés idején megszilárdítsák Erdogan kormánypártjának konzervatív és vallásos bázisát.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma is aggodalmának adott hangot, és sürgette Törökországot, hogy tartsa tiszteletben az ilyen örökségi helyszínek "sokszínű történetét".

"Tudomásunk van arról, hogy a világörökség részét képező Chora Múzeumot mecsetként nyitották meg újra, és további részletekért a török kormányhoz fordulunk"

- mondta a Külügyminisztérium szóvivője az állami Athén-Macedón Hírügynökségnek az Ekathimerini szerint.

"Arra bátorítjuk a török kormányt, hogy a különböző vallási közösségeknek otthont adó helyszíneket és épületeket úgy őrizze meg és biztosítsa a hozzájuk való hozzáférést, hogy tiszteletben tartsa a különböző történelmüket".

(CP)

Legfrissebb