Ugrás a tartalomra

Tönkreteszi a házasságot a telefonnyomkodás?

Egy kanadai párterapeuta szerint az okostelefonok okozzák a legnagyob bajt.

Photo by Eddy Billard / Unsplash

Egy új kutatás szerint az okostelefon túlzott használatára a házasság is rámehet. - számol be a Hetek.

Azok a párok, akik egész nap használják a telefonjukat, jóval elégedetlenebbek a házasságukkal. Minél többet görgetnek, annál kevesebb időt töltenek egymással - írja elemzésében a CNE keresztény portál.  

Andrew Sofin kanadai párterapeuta azt állítja: a kapcsolatokra a legnagyobb kihívást az okostelefonok jelentik, mivel este a beszélgetések helyett inkább a telefonjukkal foglalkoznak a házastársak.

"Nagyobb bosszúságot okoznak, mint bármi, amit eddig a karrierem során láttam."

A párterapeuta elmondása szerint átalános jelenség, hogy a párok amikor lefekszenek az ágyukba, akkor az "egyikük szókirakóst játszik a telefonján, a másik pedig a TikTokot pörgeti, ahelyett, hogy beszélgetnének egymással."

A tudós szerint nem életszerű az amit a készülék kínál, mivel azonnali kielégítése van optimalizálva amivel szemben, egy egészséges kapcsolatokban le kell lassulni kicsit, és meg kell hallgatni, érteni a másikat.

Ezt a véleményt egy új amerikai kutatás is alátámasztja. Az Institute for Family Studies július végén publikált jelentése szerint azok a párok,akik túl sok időt töltenek a telefonjaikkal, jóval inkább aggódnak a válás miatt, mint akik korlátozzák a képernyőidőt az életükben.

I&A love story
Photo by Zoriana Stakhniv / Unsplash

A kutatás kimutatta, hogy azon házaspároknál, ahol az egyik fél szerint a másik túl sokat nyomkodja a telefonját, mindössze 60 százalékuk érzi magát boldognak a házasságban. Azok körében, akik számára ez nem jelent problémát, ugyanez az arány már 81 százalék. - írja a Hetek.

A kutatók arra jutottak, hogy azok a párok, akiknél a túl sok képernyőzés problémát jelent,

"70 százalékkal kevésbé elégedettek a házaságukkal, mint akiknél ez a terület nem jelent gondot."

Ezek mellett a telefonozás a házas felek közötti intim kapcsolat csökkenésével is jár a kutatás szerint, mivel az ebbe a csoportba tartozók mindössze 44 százaléka él házaséletet legalább egyszer egy héten. Ugyanígy a randevúk száma is jelentősen lecsökken a telefonhasználat miatt, holott az ilyen alkalmak a szakemberek szerint elengedhetetlenek a boldog házassághoz. A magas képernyőidőről valló párok körében egy évben mindössze pár alkalom az, amikor időt szakítanak a randevúra.

Legfrissebb