Ugrás a tartalomra

Többezer éves hajó roncsaira bukkantak a Földközi-tenger mélyén, Izrael partjainál

A lelet eddig soha nem látott módon mutatja be az ókori hajósok navigációs képességeit.

A hajó roncsai a tenger alatt ifelvételeken. Kép forrása: IAA/Facebook

A hajó teljesen ép, tárolásra használt kerámiaedényeket tartalmaz, és a feltételezések szerint 3300-3400 éves lehet - talán éppen akkoriban süllyedhetett el, amikor Mózes kivezette az izraelitákat Egyiptomból.

A hajót a londoni székhelyű, Energean nevű vállalat munkatársai találták meg a a Földözi tenger egy rendkívül mély részén, több mint egy 1,6 kilométerre a felszín alatt, a parttól 80-100 kilométerre. Az Energean rutinszerű felmérést végzett a tengerfenéken, és amikor megtalálták a hajót, küldetést indított a rakományból származó minták kinyerésére, amelyeket kánaánita hajóként azonosítottak a késő bronzkorból.

Az Izraeli Régiségügyi Hatóság (IAA) további vizsgálatokat fog végezni az egyedülálló felfedezéssel kapcsolatban.

Jacob Sharvit, az IAA tengerészeti egységének vezetője kifejtette:

"Úgy tűnik, hogy a hajó válsághelyzetben süllyedt el, vagy egy vihar, vagy egy kalóztámadás kísérlete miatt - amely a késő bronzkorban jól ismert esemény volt".

Hozzátette:

"Ez a lelet soha nem látott módon tárja elénk az ókori hajósok navigációs képességeit, akik képesek voltak a Földközi-tengeren átkelni anélkül, hogy bármelyik partra lett volna rálátásuk. Ebből a földrajzi pontból csak a horizont lehet látni, bármerre néz is az ember. A navigációhoz valószínűleg az égitesteket használták, a nap és a csillagok helyzetének észlelésével és szögbe állításával."

Dr. Karnit Bahartan, az Energean vezető környezetkutatója így emlékezett vissza:

"Körülbelül egy évvel ezelőtt egy felmérés során szokatlan látványban volt részünk, amikor a tengerfenéken egy nagy, korsókból álló halomra bukkantunk. Folyamatos kapcsolatban állunk az Izraeli Régiségügyi Hatósággal, és amikor elküldtük nekik a képeket, kiderült, hogy szenzációs felfedezésről van szó, amely messze túlmutat azon, amit el tudtunk képzelni."

Az IAA szerint:

"A rakományban azonosított edénytípust úgy tervezték, hogy a leghatékonyabb eszköz legyen a viszonylag olcsó és tömegesen előállított termékek, például olaj, bor és más mezőgazdasági termékek, például gyümölcsök szállítására".

Sharvit, az IAA munkatársa kifejtette, hogy korábban két másik, a késő bronzkorból származó rakományt tartalmazó ősi hajóroncsot is felfedeztek a Földközi-tengerben, de mindkettő Törökország partjainak közelében volt.

A mostani mélytengeri lelet jelentősége Sharvit szerint abban rejlik, hogy "az akadémiai feltételezés eddig az volt, hogy abban az időben a kereskedelmet biztonságosan úgy hajtották végre, hogy a part mentén haladva egyik kikötőtől a másikig közlekedtek, mindig szemmel tartva a partvonalat.

"Ennek a hajónak a felfedezése most megváltoztatja az ókori hajósok képességeiről alkotott teljes képünket: ez az első, amelyet ilyen nagy távolságban találtak meg, és nem volt rálátása semmilyen szárazföldre".

(CBN)

Legfrissebb