Ugrás a tartalomra

Több millió ember DNS-éhez jutottak hozzá hackerek

Családfákat böngésztek át, személyes adatokhoz, lakcímekhez is hozzájutottak.

Photo by Sangharsh Lohakare / Unsplash

Az elmúlt években elképesztően népszerűvé váltak a genetikai vizsgálatok, az egyik legnagyobb szolgáltatót azonban nemrégiben hackertámadás érte. - számol be a 24.hu

A genetikai vizsgálatoknak köszönhetően több generációra visszamenőleg tájékozódhatunk származásunkról. A DNS-minták alapján készülő tesztek köré jelentős méretű iparág épült ki: a legnagyobb szolgáltatók az AncestryDNA, a MyHeritage, és a 23andMe.

Ez utóbbi cég nagyjából 14 millió ügyféllel bír, akiknek eredményeiről komoly adatbázist tartanak fenn. A szolgáltatót azonban nemrégiben hackertámadás érte, mely során több mint 14 ezer kliens adataihoz fértek hozzá. A helyzet azonban még rosszabb, mint eredetileg gondolták, írja az Engadget.

A rosszindulatú szereplők ugyanis a DNS-rokonok (DNAR) adataihoz is hozzáfértek – ez párosítja a felhasználókat a genetikai rokonaikkal –, így pedig több millió másik ember adataihoz is hozzáférhettek.

A vállalat szóvivője a lapnak elmondta: a hackerek nagyjából 5,5 millió ügyfél DNAR-profiljához fértek hozzá ilyen módon, valamint 1,4 millió résztvevő családfáját böngészhették át. Ezek között rendkívül érzékeny adatok is szerepelnek: személyes információk, nevek, tartózkodási helyek, stb.

A jogsértésre eéőször októberben derült fény, melynek kapcsána a váállalat azt állította, hogy nem szivárogtak ki genetikai vizsgálati eredmények.

Az új információk szerint azonban nagyrészt elődökkel kapcsolatos információk, néhány felhasználónál pedig egészségügyi adatok is kiszivárogtak.

A cég arra kérte az érintett feleket, hogy változtassák meg jelszavaikat, és bevezették a kétfaktoros hitelesítést. A cég jelezte, hogy befejezték a vizsgálatot, és értesítenek mindenkit, aki érintett volt az ügyben, emellett dolgoznak a nyilvánosan közzétett információk eltávolítsán.

Legfrissebb