Ugrás a tartalomra

Több évtizedbe telt: közös vonást fedezett fel a halálközeli élményekben egy lelkész

Minden kontinensen 70 emberrel készített interjút.

Kép forrása: Freepik/photoangel

John Burke több mint három évtizeden keresztül tanulmányozta a halálközeli élmények ezreit, és egy feltűnő közös vonást fedezett fel mindegyikben: Minden egyén, vallási háttértől függetlenül, megtapasztalja a Biblia Istenét.

"Minden kontinensen 70 emberrel készítettem interjút, és azt találtam, hogy mindannyian ugyanazzal az Istennel találkoztak.

- mondta Burke a The Christian Post-nak valamint hozzátette:

"nem számított a kultúra, az etnikai hovatartozás vagy a vallási háttér. Isten minden nemzet Istene"

Burke, aki feleségével, Kathyvel együtt a texasi Austinban alapította a Gateway Church nevű, több helyszínen működő gyülekezetet, elmesél néhányat ezekből a történetekből a könyvében, melynek címe: Imagine the God of Heaven: Halálközeli élmények, Isten kinyilatkoztatása és a szeretet, amire mindig is vágytál. Egy hindu mérnökétől kezdve, aki találkozik a "villámlás ragyogó istenével" egy Brownsville-i ápolónőig, akinek állítólag maga Jézus mondja, hogy terjessze a szeretet és a megváltás üzenetét.

"Mindannyian azt mondták: "Soha nem akartam elhagyni az Ő jelenlétét, és hogy az összes szépség közül ez semmihez sem hasonlítható."

- mondta Burke.

Tisztázta, hogy bár minden ember találkozik a Biblia Istenével egy HKÉ során, Burke azt mondta, nem hiszi, hogy ezek az emberek "az örökkévalóságba való belépést" vagy a "halál alagútját" tapasztalják meg, inkább "valami köztes dologgal" találkoznak.

"Ez összezavarhat néhány keresztényt"

- mondta, és felidézte Pál apostol megtérésének történetét, akihez a Damaszkuszi úton szólt ragyogó fény kiséretében Jézus Krisztus.

"Hiszem, hogy Isten azt mondja a világnak: 'Én valóságos vagyok. A mennyország valóságos. A pokol valóságos. És én minden embert szeretek minden nemzetből, azt akarom, hogy a gyermekemmé válj."

Az egykori agnosztikus mérnök, Burke igazságkeresése a legszemélyesebb környezetben kezdődött - egy kórházi szobában, haldokló édesapja mellett. Elmondása szerint ott, a közelgő veszteség küzdelme közepette találkozott annak első magvaival, amiből egy életen át tartó kutatás lett a túlvilági élet bizonyítékainak és Isten valóságának felkutatására.

"Az elmúlt 35 év során csillapíthatatlan kíváncsiság hajtott, hogy rájöjjek, mik ezek a halálközeli élmények, és hogyan illeszkednek ahhoz, amit a Biblia mond"

- fejtette ki.

Burke elmondta, hogy legújabb könyve három évtizednyi aprólékos kutatás csúcspontja, és a HKÉ-k hitelességével kapcsolatos gyakori tévhitekkel és kérdésekkel foglalkozik.

A könyvhöz szigorú elemzésnek vetette alá a különböző hátterű egyének által beszámolt élményeket, köztük olyan egészségügyi szakemberek, mint a gerincsebészek és az aneszteziológusok, akiknek Burke szerint

"sok vesztenivalójuk van azzal, hogy vad, őrült történeteket találnak ki arról, hogy bemennek és látják Jézust".
"Amit megpróbálok megmutatni, azok nem az egyedi esetek, hanem a közös vonások"

- mondta.

Ezek a halálközeli élmények, állítja Burke, nemcsak a túlvilági életbe nyújtanak betekintést, hanem a hívő ember jelenlegi életére is mélyreható következményekkel járnak.

"Azt próbálom megmutatni, hogy ez hogyan illeszkedik a Szentíráshoz, hogy meggyőzzem a szkeptikusokat.
"Mindannyian valamilyen mértékben dobozba zárjuk Istent, mert a mi gondolataink végesek."

- tette hozzá.

"Pedig az igazság az, hogy Isten sokkal titokzatosabb és dicsőségesebb, gyönyörűbb, nagyszerűbb és szuverénebb, mindenhatóbb, mindentudóbb, mint azt mi el tudjuk képzelni.

- részletezte.

Burke azonban óva intett attól, hogy kizárólag az NDE-k alapján alakítsunk ki teológiai meggyőződéseket, megjegyezve, hogy fennáll a veszélye annak, hogy a népszerűségük növekedésével "megkérdőjelezhető" beszámolókkal találkozunk. Ehelyett megkülönböztette azt, amiről az emberek beszámolnak, a kulturális és vallási hátterük által befolyásolt személyes értelmezésüktől.

Burke például elmesélte Nia, egy afrikai tinédzser történetét, aki egy halálközeli élményt követően egy fénylénnyel találkozott, akit ő Durga istennőként azonosított, annak ellenére, hogy az élmény szorosan tükrözi a keresztény istenfelfogást.

"A túlvilágról vagy Istenről alkotott teológiánkat nem csupán a halálközeli élményekből kellene merítenünk"

- mondta.

"Őszintén szólva úgy gondolom, hogy ez nagyon veszélyes. Minél népszerűbbé válnak a HKÉ-k, annál több megkérdőjelezhető HKÉ-t fogunk látni felbukkanni. Még akkor is, ha ennek a személynek lehet, hogy érvényes élménye volt, és amiről beszámol, lehet, hogy pontos, de visszajönnek, és a saját világnézetük szerint értelmezik azt, amit láttak."
"Ugyanaz az Isten nem csak a modern orvosi újraélesztés és a halálközeli élmények korában bukkant fel; ez ugyanaz az Isten, aki a zsidó prófétákon és Jézuson keresztül kinyilatkoztatta magát"

- mondta Burke.

"A Szentírásnak kell lennie kulcsnak a halálközeli élmények értelmezéséhez, nem pedig fordítva".

- hangsúlyozta.

(CP)

Legfrissebb