0279 Ugrás a tartalomra

Józsué oltárának védelmében tízezres tömeg vonult az Ebál-hegyre

A telepesek szerint a Palesztín Hatóság leaszfaltozná a régészeti lelőhelyet.

Több tízezren jelentek meg hétfőn az Ebál-hegyen, hogy megvédjék a Palesztin Hatóság elől Józsué oltárát. Kép forrása: Jpost/Screenshot

Mintegy 10 000 ember vonult hétfőn az Ebal-hegyre, a Józsué oltárához, hogy kifejezzék tiltakozásukat az ellen, hogy a ciszjordániai helyszíneket "palesztin örökségi helyszínné" nyilvánítsák - áll a Jpost beszámolóiban.


A Ciszjordánia északi részén, Náblusztól északra található Ebal-hegyről úgy vélik, hogy az a hely lehet, ahol az izraeliták oltárt építettek, nem sokkal azután, hogy a kivonulás után Izrael földjére léptek. A Biblia szerint Mózes arra utasította a törzseket, hogy gyűljenek össze az Ebál-hegyen, ahol egy oltárt építettek, és elmondták ki az, aki átkozott, és a Garizim-hegyen, ahol pedig azt mondták el, ki az, aki áldott.

A telepesek az elmúlt évben többször is figyelmeztettek a Palesztin Hatóság azon törekvéseire, hogy a régészeti lelőhelyen új városnegyedeket építenének, amelynek következtében a helyszínt leaszfaltoznák.

Tízezrek tüntettek az Ebál hegyen Józsué oltárának védelme érdekében. - Jpost

Yoav Gallant, izraeli védelmi miniszter még januárban közölte, hogy a Palesztin Hatóságot tájékoztatták arról, hogy elfogadhatatlannak tartják a régészeti lelőhely megrongálására tett szándékaikat, az Izraeli Védelmi Erőket pedig arra utasították, hogy járőrözzenek az Ebal-hegyen.

A hétfői menet során a Szamaria Regionális Tanács vezetője, Yossi Dagan kijelentette:

"A Palesztin Hatóság által itt végrehajtani kívánt barbár pusztítással szemben, mindezt azért, hogy eltöröljék Izrael népének a földjéhez és gyökereihez való kötődését, mi itt állunk és azt mondjuk - Izrael népe győzni fog. Szamáriában élni nem csak kiváltság, hogy élvezhetjük ezt a gyönyörű földet, Szamáriában élni egyben felelősség is, hogy megőrizzük történelmünk szent helyeit."


Orit Struck települési és nemzeti missziós miniszter a felvonuláson kijelentette, hogy a kormány "nem fog tétlenül állni", és vitát fog folytatni az olyan ősi helyek védelmének ügyében, mint az Ebal-hegy.

Legfrissebb