Ugrás a tartalomra
GázaKözel-keletIzraelHamászkairóEgyiptomKatarUSAHírek

Gáza: titkos háttéralkut köthettek a Hamásszal Izrael tudta nélkül

Izrael nem tudott a tűzszüneti alkuról, amelyet elfogadott a Hamász.

Füst gomolyog egy izraeli bombázás után Rafahban, a Gázai övezet déli részén 2024. május 6-án. Fotó: N: AFP/Getty Images

Sokan megdöbbetek a hír hallatán, hogy Izrael pár órával azután kezdte meg a Rafah elleni invázióját, hogy a Hamász elfogadta a tűzszüneti alkut.

Az Axios nevű lap bennfentes információi szerint Izrael nem is tudott arról, hogy a Hamász bármilyen tűzszüneti alkut elfogadott,órákkal azután kaptak erről tájékoztatást, hogy a terrorszervezet közleményt adott ki. - írja a Portfolio.

A Hamász által „elfogadott” megállapodás ráadásul több olyan pontot is tartalmazott, amely nem szerepelt azok közt az előterjesztések közt, melyekről Izrael és a Hamász (közvetítőkön keresztül) tárgyalt.

Mint kiderült: a dolgok Amerika, Egyiptom és Katar machinációi miatt siklottak ki. Volt egy tárgyalás Kairóban, mely során az egyiptomi kormány egy új tűzszüneti tervezetet rakott a Hamász elé, 

a tárgyaláson azonban Izrael nem vett részt. 

Amerika állítólag tudott az új tervezetről, de nem szólt Izraelnek, így a Hamász egy olyan tervezetet fogadott el, melynek nem sok köze volt ahhoz a tervezethez, amelyről egy hete megállapodott Izrael, Katar, Amerika és Egyiptom (a Hamász nem).

Izrael most elsősorban Amerikát vádolja: egyrészt problémás, hogy nem volt a szövetséges ország kellően „transzparens” a tárgyalásokkal kapcsolatosan, másrészt vannak izraeli tisztviselők, akik szerint Amerika háttéralkut kötött a Hamásszal.

Azt állítják: Amerika garanciákat adott a palesztin terroristáknak arról, hogy ha elengedik a túszokat, Izrael nem csupán tűzszünetet ajánl, de békét köt majd velük.

Izrael álláspontja alapján erről szó sem lehet: addig folytatják a háborút, amíg a Hamászt le nem győzik.

(Portfolio)

Legfrissebb