Ugrás a tartalomra

"Tiszteljük Istent mindenben, amit teszünk" - hat éve zajlik a per a keresztény cukrász ellen

Szeretne végre pereskedés és fenyegetések nélkül, békében sütni.

Cathy Miller, a Tastries nevű cukrászda alapítója. - Kép forrása: Becket Law/CBN


Egy keresztény cukrász Kaliforniában ismét egy állami bíróságtól kért segítséget, hogy a hitének megfelelően működtethesse a cukrászdáját.

A per miatt Cathy Miller és munkatársai elvesztették szerződésüket, halálos fenyegetéseket kaptak, és ismételt szexuális zaklatásnak voltak kitéve. - állítják a Becket Fund for Religious Liberty ügyvédjei.

"Egy családi pékséget célba venni a tulajdonos vallási meggyőződése miatt aljas, törvénytelen, és nincs helye a társadalmunkban"

- mondta Adèle Keim, a Becket vezető jogtanácsosa, valamint hangsúlyozta:

"Kaliforniának hagynia kellene Cathy-t békében sütni."

"Tiszteljük Istent mindenben, amit teszünk",


- áll Miller cukrászddájának küldetésnyilatkozatában.

"Miller baptista hite mindenre kihatással van. A bibliai versektől kezdve a névjegykártyáin szereplő bibliai igeversektől kezdve a boltban játszott zenéig"

- mondta a nonprofit vallásjogi ügyvédi iroda.

A bírósági beadvány szerint, miután elindította vállalkozását, Miller rájött, hogy a vásárlók néha olyan dolgokat kérnek tőle, amelyeket keresztény hite tilt, ezért írásos tervezési szabványokat dolgozott ki, hogy a megrendelésekkel ne sértsék vallási meggyőződését.

A Tastries például éppen ez okból kifolyólag nem tervez olyan egyedi süteményeket, amelyek véres vagy pornográf képeket ábrázolnak, drogfogyasztást ünnepelnek, vagy másokat becsmérelnek.

A házasságról és az esküvői torta szimbolikájával kapcsolatos vallási meggyőződése miatt Miller nem tervez olyan esküvői tortákat sem, amelyekkel azonos neműek esküvőjét ünneplik.

"Csak azt szeretném, hogy továbbra is szolgálhassam a helyi közösségemet anélkül, hogy bíróságra kényszerítenének vagy fenyegetnének a hitem miatt."

2017-ben a kaliforniai polgárjogi hivatal beperelte Millert, miután azt mondta egy azonos nemű párnak, hogy nem tudja megtervezni az esküvői tortájukat. Az ezt követő napokban és hetekben a Tastries-t elárasztották a dühös közösségi média posztok, halálos fenyegetések, valamint zaklató e-mailek és telefonhívások, amelyekben férfiak leírták, hogyan szándékozzák szexuálisan bántalmazni Millert és az alkalmazottait. Ennek eredményeképpen Miller számos alkalmazottja felmondott, mert féltette a biztonságát.


2018 februárjában egy megyei bíró kimondta, hogy joga van ahhoz, hogy ne készítsen esküvői tortát egy homoszexuális párnak. Az állam 5. kerületi fellebbviteli bírósága azonban később hatályon kívül helyezte a bíró ítéletét.A megye fellebbviteli bíróságának bírája, Eric Bradshaw úgy ítélte meg, hogy Miller jogszerűen járt el, miközben fenntartotta a hitét arról, hogy mit tanít a Biblia a házasságról.

Kalifornia ezt követően fellebbezett Bradshaw döntése ellen az 5. kerületi fellebbviteli bírósághoz. A Becket segítségével Miller ezt követően 75 oldalas válaszlevelet nyújtott be a fellebbviteli bírósághoz, hogy megvédje szabadságát, hogy vállalkozását a hitének megfelelően működtesse.

Kalifornia azonban tavaly ősszel újraindította az ügyet, mivel az állami tisztviselők azt állították, hogy "az előre megtervezett, díszítés nélküli torta nem volt eredendően kifejező jellegű, ezért azt nem illeti az Első Alkotmánykiegészítés védelme"

Az állam ügyvédei azóta Miller házassággal kapcsolatos nézeteit a rasszistának minősítették, és azt állították, hogy Miller nézetei károsak a kaliforniaiakra nézve.

(CBN)

Legfrissebb