Ugrás a tartalomra

Texas: tíz év börtönt is kaphat a transz-kezeléseket leleplező gyermeksebész

Négy bűncselekmény elkövetésével vádolták meg.

Dr. Eithan Haim (fent) 10 év börtönnel néz szembe, miután kiszivárogtatta az orvosi feljegyzéseket, amelyek állítólag azt bizonyítják, hogy a Texas Children's Hospital titokban transznemű beavatkozásokat végzett kiskorúakon. - Kép forrása: Eithan Haim

Tí év börtönnel kell szembenéznie a texasi gyermekkórház egyik sebészének, amiért leleplezte, hogy a kórház titokban hajt végre kiskorúakon nemváltoztató beavatkozásokat.


Dr. Eithan Haim, a texasi Houstonban található Texas Children’s Hospital (TCH) sebésze négy bűncselekménnyel lett megvádolva, és akár 10 év börtönbüntetésre is számíthat, miután kiszivárogtatta azokat az orvosi adatokat, amelyek állítólag bizonyítják, hogy a TCH titokban transznemű beavatkozásokat végez kiskorúakon.

A hírek szerint Haim olyan adatokat szivárogtatott ki, amelyek rávilágítottak, hogy a kórház "nemváltoztató szolgáltatásokat" végez kiskorúakon, annak ellenére, hogy nyilvánosan azt állították, hogy felfüggesztették ezeket a beavatkozásokat.

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium most nyilvánosságra hozta a vádiratot, melyben az áll, hogy Haim jogtalanul szerezte meg a kórház elektronikus rendszeréből a betegek nevét, a kezelési kódokat és az ellátó orvos nevét. Ezeket az adatokat továbbította egy Christopher Rufo nevű riporternek, aki nyilvánosságra hozta az ügyet.

Texas állam főügyésze, Ken Paxton, már 2022 februárjában hivatalos véleményt adott ki, amely szerint egyes nemváltoztató eljárások és a pubertásblokkolók alkalmazása "gyermekbántalmazásnak" minősülnek Texas törvényei szerint. Ezt követően Greg Abbott kormányzó utasította az állami ügynökségeket, hogy indítsanak vizsgálatokat ezekben az ügyekben.

A hatoldalas vádirat szerint Haim a kórház megfelelő hatóságai helyett a sajtóhoz fordult. Rufo cikke nyomán a texasi törvényhozás elfogadta az SB-14 törvényt, amely 2023. szeptember 1-jétől betiltotta az ilyen jellegű, kiskorúakon végzett eljárásokat. Greg Abbott kormányzó júniusban írta alá a törvényt.

Rufo története arra késztette Paxton főügyészt, hogy hivatalos vizsgálatot indítson a TCH ellen. A kórház vezérigazgatója, Mark Wallace, később ígéretet tett arra, hogy a törvény hatályba lépéséig végleg leállítják a gyermekeknél végzett transz beavatkozásokat.

Rufo egy későbbi cikkében megjegyezte, hogy Haim által kiszivárogtatott információkban a személyes adatok kitakarásra kerültek, de a vádirat szerint az adatok tartalmazták a kezelések dátumát, a diagnóziskódokat és az orvosok neveit.

"Ez az egész korrupció"

- mondta Haim a Christian Post-nak januárban.

"Ezek az emberek nem igazságot szolgáltatnak, hanem egyszerűen zsarnokok és neurotikus bürokraták. Ha félsz és rettegsz, akkor a leghatékonyabbak. Tehát félni és rettegni azt jelenti, hogy magad írod alá a saját halálos ítéletedet."

(CP)

Legfrissebb