Ugrás a tartalomra

Terror: menekülnek a hamuvá vált falvakból a mozabiki keresztények

Az eddigi nyilvántartások szerint már több mint ötezren veszítették életüket.

Az Ansar al-Sunna lázadó csoport évek óta terrorizálja az észak-mozambiki falvakat. - Kép forrása: Marco Longari / AFP/ Getty Images

A mozambiki Pemba püspöke szerint a dzsihadista lázadás az országban rosszabb, mint valaha - és szerinte ez csak a kezdet.


António Juliasse, az észak-mozambiki Pemba katolikus egyházmegye püspöke az Aid to the Church in Need (ACN) segélyszervezetnek nyilatkozva ijesztő képet fest a régióról, amely az ISIS-hez kötődő csoport elnyomásától és támadásaitól szenved.

A jelentések szerint a terroristák legalább 12 települést megtámadtak, ami miatt a lakosság tömegesen megpróbál a nagyobb városokba menekülni, amelyek viszonylagos biztonságot nyújtanak.

"Mintegy tucatnyi faluban, köztük néhány sűrűn lakott faluban házak és intézmények pusztultak el. Ezekben a falvakban az összes keresztény kápolnát lerombolták. Az eddig bekövetkezett események tetőfokát a Chiúre körzet közigazgatási területein lévő Mazeze elleni támadás jelentette, ahol számos állami tulajdonban lévő köz- és szociális infrastruktúrát leromboltak"

- mondta a püspök.

António Juliasse, az észak-mozambiki Pemba katolikus egyházmegye püspöke. Kép: ACNSzerinte a fő gondot egyelőre az jelenti, hogy menedéket és támogatást találjanak a belső menekültek számára.

"Menekülnek a hamuvá vált falvakból, és azok is menekülnek, akiknek a faluja valószínűleg a következő célpont lesz. Az egyetlen dolog, amiben biztosak, az a kiindulópont... Biztonságos helyet keresnek; nem tudom, hol találják meg"

A püspök azonban attól tart, hogy a legrosszabb még hátravan.

"A mi embereink csak azt viszik magukkal, amit tudnak, egy batyuban a fejükön, vagy a családi kerékpáron. Ennyi maradt nekik. Hamarosan az éhséggel, a szomjúsággal és a betegségekkel kell szembenézniük"

- mondta a püspök amint elmesélte azt, a mi egyik rokonával, Tinával történt.

"Ő is menekült és csak az újszülött gyermekét hozta magával. A hőségtől és a portól szenvedve ivott egy kis vizet, amit talált, de hasmenést kapott és hányni kezdett, később pedig meghalt. A baba anya nélkül maradt."

A legfrissebb adatok, amelyek nyilvánvalóan elavultak, több mint egymillió belső menekültről és ötezer halottról számolnak be.


A terroristák célja nem teljesen világos, de mivel módszereik egyre brutálisabbá válnak, és hatókörük egyre nagyobb, a lakosságra leselkedő legnagyobb veszélyt a pöspök szerint a tétlenség jelenti.

"A legnagyobb veszély az, hogy elfeledett arcokká válnak, elnyomva a világ többi háborúja által"

- mondta António püspök, valamint hangsúlyozta:

"Nem ülhetünk tétlenül".

(ACN)

Legfrissebb