Ugrás a tartalomra

Teljes kontroll és világpénz - erről volt szó idén Davosban

Egy vezető amerikai közgazdász március végén a Davosi Világgazdasági Fórumon arról beszélt, hogy küszöbön áll egy új, digitális világpénz bevezetése, amellyel végzett minden tranzakció átlátható lesz a központi bankok számára. Dr. Phillipa Malmgren apja Nixon elnök tanácsadójaként kulcsszerepet játszott a dollár aranyfedezetének megszüntetésében 1971-ben - írta meg a Hetek.

Malmgren szerint most hasonló jelentőségű lépés előtt áll a világ.

„Nagy kiváltságnak tartom, hogy apám Nixon elnök tanácsadója volt, amikor 1971-ben felszámolták az aranystandardot, így már fiatalon láthattam azt, mennyire döntő jelentősége van a pénzügyi rendszernek minden máshoz képest”

-fogalmazott.

Ötven év után a következő állomás az egységes világpénz bevezetése lehet.

„Ma azt látjuk, hogy egy drámai változás küszöbén állunk, amely során – ezt bátran mondhatom – eltöröljük a hagyományos pénzrendszert és elszámolást. Ehelyett egy teljesen új rendszert, a blokkláncokra épülő központi digitális világpénzt és elszámolást vezetjük be.”

A digitális pénzmozgásokat a központi bankok felügyelik majd, amelyek azonnali intézkedéseket hozhatnak azokkal a személyekkel vagy szervezetekkel szemben, amelyek „nem kívánatosnak minősülő átutalásokat készülnek tenni”.

Malmgren szerint ennek próbája volt, amikor nemrég Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a rendkívüli állapotra hivatkozva elrendelte a tiltakozó kamionos konvoj résztvevői bankszámláinak befagyasztását. Hasonló módon járt el a Biden kormányzat is a 2021. január 6-ai Capitolium elleni ostrom gyanúsítottjaival szemben.

(Hetek)

Legfrissebb