Ugrás a tartalomra

Tanulmány: Így hat a madárdal mentális egészségünkre

Elképesztő a madarak közérzetünkre gyakorolt hatása.

Photo by Boris Smokrovic / Unsplash

Ha az ablakod előtt csicsergő madarak hangjától jobb kedved lesz, egy tanulmány szerint nem vagy egyedül.


Egy nemrégiben készült tanulmány megerősíti, hogy a madarak látványa vagy hallása a mentális közérzet akár nyolc órán át tartó javulásával jár.

A King's College London Pszichiátriai, Pszichológiai és Idegtudományi Intézete (IoPPN) egy okostelefonos alkalmazással valós idejű adatokat gyűjtött arról, hogyan reagáltak az emberek ha madarakat látnak vagy hallanak.

A Scientific Reports című szaklapban közzétett eredmények szerint javult a depresszióval küzdő emberek mentális közérzete.

"Egyre több bizonyíték van arra, hogy a természet közelében való tartózkodás jótékony hatással van a mentális egészségre, és intuitíve azt gondoljuk, hogy a madárcsicsergés és a madarak jelenléte segíthet feldobni a hangulatunkat"

– állapítja meg a tanulmány.

"Az Urban Mind alkalmazás segítségével most először mutattuk ki a közvetlen kapcsolatot a madarak látása vagy hallása és a pozitív hangulat között."

– tették hozzá.

Több mint 1200, főként brit résztvevő vett részt a hároméves vizsgálatban, amely közel 26 800, az Urban Mind alkalmazást használó felmérésből állt.

Vöröbegy énekel egy fán - Nennieinszweidrei/pixabayA kutatás megállapította, hogy ahhoz, hogy az emberek boldogabbnak érezzék magukat, nem kell kint lenniük a természetben, hanem egyszerűen csak hallaniuk kell egy madár énekét.

"Tanulmányunk bizonyítékot szolgáltat a madárvilágnak otthont adó, biodiverz terek létrehozására és támogatására, mivel ez szoros összefüggésben áll mentális egészségünkkel"

- írja a tanulmány.


Már Jézus Krisztus is rámutatott a madarak áldásos voltára a Bibliában, kifejtve, mit tanulhatunk tőlük és gondtalan életüktől. A Máté 6:26-ban azt mondta, hogy a madarak bizonyítják, hogy az Atya Isten mindannyiunkról gondoskodik, és azt akarja, hogy ne aggódjunk az élet miatt.

Amint arról a CBN News beszámolt, a COVID-19 járvány miatt Amerikában a mentális egészségügyi válság az egekbe szökött.

"Az amerikaiak a legboldogtalanabbak a nagy gazdasági világválság óta"

– mondta Daniel Amen pszichiáter a CBN Newsnak.

A bestseller szerző azt javasolja, hogy kevesebb időt töltsünk a képernyő előtt, és több időt töltsünk a szabadban.

Legfrissebb