Ugrás a tartalomra

Tanulmány igazolja: a házasság nem csak egy papír

Nagyobb számban maradnak együtt azok a családok, ahol a szülők megházasodtak.

Photo by Drew Hays / Unsplash

A Marriage Foundation új tanulmányából kiderül, hogy sokkal nagyobb számban maradnak együtt azok a családok, ahol a szülők már az első gyermek születése előtt megházasodtak.Az alapítvány kutatási igazgatója, Harry Benson nemrég közzétett "A családok felbomlásának forrásai az Egyesült Királyságban" című tanulmányában megállapította, hogy annak ellenére, hogy a házasságkötések aránya történelmileg alacsony a mai társadalomban, azok a családok, ahol a szülők megházasodtak, gyakrabban maradnak együtt. A tanulmány szerint az ilyen családok 84 százalékában még mindig együtt vannak a szülők, amikor gyermekük betölti a 14. életévét.

A tanulmány 4776 olyan édesanyát követett nyomon, akiknek 2000-2002 között született gyermekük, és arra a következtetésre jutottak, hogy azok a szülők, akik együtt élnek, de soha nem házasodtak meg, nagyobb valószínűséggel válnak el, mire gyermekük betölti a 14. életévét.

Az ilyen családokban a szülők 60 százaléka már elvált, mire gyermekük betöltötte a 14. életévét, mely arány az első gyermek születése előtt megházasodott szülők esetében csupán 21 százalékra tehető, míg azok a szülők, akik az első gyermek születése után megházasodtak, 32 százalékban váltak el.

"Ez a részletes tanulmány, amely több ezer családot követett nyomon a Millennium Cohort Study keretében, ismét rámutat arra az egyszerű igazságra, hogy a házasságnak van jelentősége. Ennek számos oka van, de a legegyszerűbb ok az, hogy a házasságkötés egyértelmű közös döntést jelent a közös jövőről. Ez egy olyan jelzés, amely mindkét embert egy lapra helyezi, és megszünteti a még meglévő kételyeket"

- mondta Benson a nyilatkozatában.

"A házasság tisztázza a kapcsolatot, és olyan jó dolgokra ösztönöz, mint az áldozathozatal és a megbocsátás, amelyek nagyon fontosak, ha gyerekekről van szó. Ezért van az, hogy azok a párok, akik összekötötték az életüket, általában stabilabbak, és nagyobb valószínűséggel vészelik át az élet kihívásait. Ezért van az, hogy a házasságban alacsonyabb a családok felbomlásának aránya, mint az egyéb, kevésbé stabil kapcsolati formákban."

Legfrissebb