Ugrás a tartalomra

Tanulmány: ezért nyugodtabbak a hívő háttérrel rendelkező fiatalok

A tanulmány szerint a mai fiataloknak olyan kihívásokkal kell szembenézniük, amelyek korábban nem léteztek.

Kép forrása: church.org

A hívő háttérrel rendelkező tinédzserek és fiatal felnőttek arról számolnak be, hogy kevesebb stresszel küzdenek, mint azok a társaik, akik nem keresztény családban nevelkedtek. - derül ki a Young Life új globális tanulmányából.


A világszerte több mint 7000, 13-24 év közötti fiatal körében végzett felmérés a The RELATEProject keretében készült. A jelentést azért készítették, hogy többet tudjanak meg arról, hogy mit gondolnak és éreznek a fiatalok. A jelentés egyes szakaszai az év folyamán kerülnek nyilvánosságra; a második fejezetet ezen a héten tették közzé.

A tanulmányból kiderül, hogy a mai tizenévesek és fiatal felnőttek "hiteles kapcsolatokra" vágynak - "semmi felhajtás és semmi hivatalos".

"Röviden, azt szeretnék, ha meghívnák őket a vacsoraasztalhoz - szó szerint és átvitt értelemben is"

- áll a tanulmányban.

"A tizenévesek és fiatal felnőttek olyan kihívásokkal néznek szembe, amelyekkel a korábbi generációk nem szembesültek a gyermekkorból a felnőttkorba lépve"

- áll a tanulmányban, amely szerint a fiatalok "egy olyan világban nőnek fel, amelyben a digitálisan elérhető tartalmak, hozzáférések száma jóval több, mint amennyit az elméjük fel tud dolgozni".

"Amikor a tizenévesek nem tudják megérteni vagy kezelni ezeket az érzéseket, szorongás, önbizalomhiány, magány vagy egészségtelen megküzdési viselkedés alakulhat ki náluk"

- áll a tanulmányban.

"Ezért olyan fontos számukra, hogy legyenek olyan felnőttek az életükben, akikre ebben az időszakban támaszkodhatnak, és segítenek nekik eligazodni az ismeretlen területen."

A tizenévesek és fiatal felnőttek körülbelül egyharmada tapasztal magas szintű stresszt,


mivel "küzd az időbeosztás, a társadalmi elvárások, a személyes célok és a rengeteg kapcsolat közötti egyensúlyozással" - áll a tanulmányban. Ez a magas szintű stressz különösen az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban tapasztalható.

A hit azonban segíthet a tizenéveseknek és a fiatal felnőtteknek megbirkózni vele - áll a tanulmányban.

"Enyhítheti a stresszt a vallásos, vagy keresztény hit szerinti neveltetés, az ilyen neveltetésű tizenévesek összességében kevesebb stresszről számolnak be"

- áll a tanulmányban.

"Ezért hasznos lehet a tizenéveseket a hitből származó források felé terelni. Lehet, hogy kissé eltávolodtak; lehet, hogy az ima helyett inkább az internethez fordulnak".

Eközben a mai tizenévesek és fiatal felnőttek azt mondják, hogy több mint kétszer nagyobb valószínűséggel fordulnak a barátaikhoz (57 százalék) vagy családtagjaikhoz (54 százalék), ha személyes problémával szembesülnek, mintha az interneten keresnének válaszokat (23 százalék).

A tanulmány szerint a tizenévesek és a fiatal felnőttek azt szeretnék, ha az idősebb generációkhoz tartozók "csak önmaguk lennének".

"A kutatásunkban többször is azt a témát láttuk, hogy a Gen Z közösségben akar lenni, és értékeli az erre vonatkozó meghívásokat"

- mondta Kimberly Nollan, a Young Life kutatási és értékelési igazgatója.

"A közös étkezés megnyitja az ajtót arra, hogy kifejezzük valakinek, hogy értékeljük és szeretjük, és megteremti a terepet a meghallgatásra, a kérdések feltevésére és a szándékos kapcsolatépítésre"

- hangsúlyozta Nollan, valamint hozzátette:

"Gyakran túlgondoljuk a Z generációval való kapcsolatépítést, egyszerűen meg kell hívni őket. Legyen szó akár egy hétköznap esti vacsoráráról, arról, hogy eljönnek Önnel és a gyerekekkel a parkba, megisznak egy turmixot egy sportmeccs után, vagy együtt intézik a dolgaikat.
"Ők tudni akarják, hogy szívesen látják őket, értékelik őket, törődnek velük, és hogy tartoznak valahova."

- fejtette ki.

(CrossWalk)

Legfrissebb