Ugrás a tartalomra

Tanulmány: A műtét után még magányosabbak a transznemű emberek

A vizsgálatban résztvevők fele elégedetlen az életével.

Photo by Tim Foster / Unsplash

Az új tanulmányok megerősítik, hogy a nemi identitásukkal küzdő emberek életét nem javítják a nemi átalakító műtétek, sőt épp ellenkezőleg, az ilyen jellegű kezelések a mentális egészség romlását okozzák, fokozzák a magányosság érzését, és egyes esetekben öngyilkossághoz is vezethetnek.

Egy májusban közzétett tanulmányban a Hamburgi Egyetem Orvosi Központjának kutatói megállapították, hogy a transznemű, vagy nemi átalakító műtéten átesett emberek magányosabbnak érzik magukat.

Egy másik, napokkal később közzétett tanulmány szerint a vizsgált transznemű emberek közel fele különböző mértékben elégedetlen az életével.


A Heritage Foundation tavaly közzétett jelentésében Dr. Jay Greene vezető kutató összefüggést figyelt meg a hormonterápiához vagy nemi átalakító műtéthez könnyebben hozzáférő kiskorúak és a magasabb öngyilkossági arány között, amelynek kapcsán úgy gondolja, a szülőknek több jogot kellene biztosítani.


"Az államoknak olyan szülői jogokról szóló törvényjavaslatokat kellene elfogadniuk, amelyek megerősítik, hogy a szülők elsődlegesen felelősek gyermekeik oktatásáért és egészségéért, hogy a kiskorúak számára az iskolai tisztviselők és az egészségügyi szakemberek csak és kizárólag szülői beleegyezéssel nyújthassanak egészségügyi szolgáltatásokat, úgy mint a nemi átalakításról szóló tanácsadás vagy az ezzel kapcsolatos gyógyszerek felírása,”

- írta.


Már közel 15 államban vezettek be olyan törvényeket, amelyek tiltják a pubertásblokkolók, a nemi hormonok és a nemi átalakító műtétek alkalmazását gyermekek esetében. A a nemi identitás megváltoztatására vonatkozó gyermekgyógyászati beavatkozások azonban sajnos az egekbe szöktek Egyesült Államokban, mivel az utóbbi években egyre több klinika nyílt, amely a kezelések robbanásszerű növekedéséhez vezetett.

Egy friss tanulmány szerint csak a mellműtétek száma 2016 és 2019 között 389 százalékkal ugrott meg.

A nemi identitásukban és ártatlanságukban összezavarodott gyermekek identitásáért és ártatlanságáért folytatott harc gyakran a bíróság kezébe kerül. Egy szövetségi bíró kedden ideiglenesen blokkolta egy új floridai törvény egyes részeit, amely megtiltja, hogy a transznemű kiskorúak pubertásblokkolót kapjanak.

"A transzneműek kezelésének tiltásával a nemi diszfóriával küzdő gyerekeket a szorongás, a depresszió és az öngyilkosság nagyobb kockázatának teszi ki"

- állítja Robert Hinkle bíró.

Dr. Debra Soh szexuálneurológus szerint azonban gyakran figyelmen kívül hagyják azokat a tanulmányokat, amelyek bizonyítják, hogy a nemi átalakító műtétek és a hormonterápia káros a gyerekekre.

Jamie Reed, szélsőbaloldali LMBTQ aktivista, aki négy évig dolgozott a Washingtoni Egyetem Transznemű Központjában, a St. Louis-i Gyermekkórházban, megfigyelte, hogy az orvosi ipar nagy nyomást gyakorolva kényszeríti a szülőket arra, hogy beleegyezzenek gyermekeik transznemű kezelésébe.

"Tavaly novemberben elhagytam a klinikát, mert képtelen voltam tovább részt venni abban, ami ott zajlik.Meggyőződtem arról, hogy az amerikai egészségügyi rendszer azzal, amit tesz, teljesen szembemegy azzal azon ígéretével, hogy  'ne ártsunk'. Pedig ezekkel maradandó károkat okozunk a ránk bízott, kiszolgáltatott betegeknek"

- magyarázta.

(CBN)

Legfrissebb