Ugrás a tartalomra

Tanulmány: a legtöbb serdülő kinövi a nemi-diszfóriát

A kutatók óvatosságra intettek a nemátalakító kezelésekkel kapcsolatban.

Kép forrása: MFA

Egy mérföldkőnek számító holland tanulmány szerint a legtöbb serdülő végül kinövi a nemi identitászavart.

Az Archives of Sexual Behavior című folyóiratban nemrég közzétett kutatás, 2772 serdülőt követett nyomon a korai felnőttkorig. A tanulmányban résztvevő gyermekek 11 százaléka számolt be nemi diszfóriáról 11 éves korában, azonban a kor előrehaladtával csökkent, és 24-26 éves korukra 4 százalékra esett vissa.

"A nem megfelelő nemhez tartozás érzete, bár viszonylag gyakori a korai serdülőkorban, általában véve csökken az életkor előrehaladtával, és úgy tűnik, hogy a fejlődés során a rosszabb önértékeléssel és mentális egészséggel jár együtt"

- áll a Groningeni Egyetem orvoskutatóinak tanulmányában.

A tanulmány három pályára osztotta a gyerekeket aszerint, hogy mit válaszoltak a "más nemű szeretnék lenni" kijelentésre. A résztvevőknek három lehetőségük volt: "soha", "néha" vagy "gyakran".

A többség, azaz 78 százalékuk azt mondta, hogy nem érezte, hogy nem a megfelelő nemhez tartozik; 19 százalékuknak a vizsgálat során csökkent ez az érzése, és mindössze 2 százalékuk számolt be arról, hogy az idő előrehaladtával erősebb volt ez az érzés.

A vizsgálatban résztvevők többsége nő volt, akik az évek során növekvő nemi elégedetlenséget fejeztek ki.

Azoknak, akiknek a nemi "nem-megfelelés" érzése nőtt vagy csökkent, nagyobb valószínűséggel volt alacsonyabb az önértékelésük is a serdülőkorban, mint azoknak, akik ezt nem tapasztalták.

"A jelenlegi vizsgálat eredményei segíthetnek a serdülőknek felismerni, hogy normális dolog, ha ebben a korszakban kétségek merülnek fel az identitással és a nemi identitással kapcsolatban, és ez viszonylag gyakori is"

- olvasható a közleményben.

A tanulmány eredményeiből kiindulva a kutatók arra figyelmeztettek, hogy az egészségügyi szolgáltatóknak ezért óvatosabbnak kellene lenniük a nemi diszfóriával küzdő serdülők kezelésében.

Az eredmények újra felélénkítették a 18 év alatti, nemi diszfóriában szenvedő serdülők pubertásblokkolókkal, keresztnemű hormonokkal és műtétekkel történő kezeléséről szóló heves vitát.

"Ezek az eredmények határozottan ellenzik, hogy a nemi diszfóriáról beszámoló gyerekeket a "nemet megerősítő" ellátás nevében siettessük az átváltoztatással. Maradj biztonságban! Maradj okos"

- mondta Michael Guillen, a Harvard egykori fizikaoktatója és szerzője.

A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk az X platformján így reagált a tanulmányra:

"Nekem mindegy, hogy a felnőttek mit csinálnak, amíg nem ártanak másoknak, de a gyerekeket mindenképpen meg kell védeni".

A tanulmány a kiskorúak nemi átalakítási eljárásaival kapcsolatos növekvő aggodalmak közepette készült Nyugat-Európában, ahol olyan országok, mint Finnország, Svédország és Norvégia úgy tűnik, megfontoltabban kezeli a fiatalok nemi átalakítási protokollját, az angliai Nemzeti Egészségügyi Szolgálat pedig a múlt hónapban betiltotta a 18 év alattiak számára a pubertásblokkolókat a klinikai vizsgálatokon kívül, arra hivatkozva, hogy nincs bizonyíték a nemi diszfória kezelésének hatékonyságára.

(WT)

Legfrissebb