Ugrás a tartalomra

Tanulmány: a fiatal evangéliumi keresztények egyre kevésbé támogatják Izraelt

Nem veszik számításba Izrael üdvtörténeti jelentőségét, és egyre elterjedtebb a posztmillenista teológia is.

Kép forrása: TAU

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az Egyesült Államokban a fiatal evangéliumi keresztények körében csökken azok száma, akik üdvtörténeti szempontból kulcsfontosságúnak tartják Izraelt.

A Jerusalem Post idén rámutatott, hogy az elmúlt három évben több mint 50 százalékkal csökkent az Izraelt támogató fiatal evangéliumi keresztények száma, ahogy azt Kirill M. Bumin, Ph.D., és Motti Inbari, a North Carolina Egyetem Pembroke-i zsidó tanulmányok professzora által írt "Christian Zionism in the Twenty-First Century" (Keresztény cionizmus a XXI. században) című 2023-as könyv részletesen kifejti.

A könyv három, 2018-ban, 2020-ban és 2021-ben végzett eredeti felmérés alapján vizsgálta az amerikai evangéliumi keresztények vallási hiedelmeit és külpolitikai hozzáállását, és arra jutott, hogy generációs megosztottság alakult ki ezekben a kérdésekben.

A Bumin és Inbari által a Tel-avivi Egyetem Amerikai Egyesült Államok Tanulmányi Központjában februárban bemutatott adatok szerint 2021 végén a 30 év alatti fiatal evangéliumi keresztények csupán 33,6 százaléka támogatta Izraelt, szemben a 2018-as 67,9 százalékkal. 2021-ben a fiatal evangéliumi keresztények 24,3 százaléka támogatta a palesztinokat, míg 2018-ban csak 5 százalékuk véleketett hasonlóan.

Kirill M. Bumin, a Boston University Metropolitan College dékánja elmondta, hogy kutatásaik során arra is fény derült, hogy a premillenista pásztorok jelentősen idősebbek, mint az amillenista és posztmillenista pásztorok, és etnikai és faji szempontból kevésbé sokszínűek.

Bumin szerint az amilleniumi és posztmilleniumi lelkészek sokszínűsége és fiatalsága vonzóbb a 30 év alatti evangéliumi keresztények számára.

Ezért lehet az, hogy több fiatal csatlakozik ezekhez az egyházakhoz és követik az általuk vallott eszkatológiai nézeteket.

Amint az amillenizmus és posztmillenizmus egyre vonzóbbá válik a 30 év alatti evangéliumi keresztények számára, Bumin szerint ez a demográfiai csoport

"egyre kevésbé gondolkodik Izrael és a zsidó nép szerepéről az utolsó időkben, mint a második eljövetel és az üdvösség katalizátorairól."
"És anélkül, hogy ezeket az eszkatológiai jelentőségeket figyelembe vennék, a zsidó nép és Izrael támogatása az izraeli-palesztin konfliktusban másodlagossá válik"

— folytatta, hozzátéve, hogy a posztmillenizmus különösen a fiatalabb híveket vonzza a szociális igazságosság és az emberi állapot szociális aktivizmuson keresztül történő javításának hangsúlyozása miatt.

Miközben mindkét premillenista forma különválasztja a második eljövetelt és az utolsó ítéletet, a pre-tribulációs pre-millenisták úgy vélik, hogy a Jelenések 7-ben leírt nagy nyomorúság az egyház elragadtatása után következik be, és hogy Krisztus az egyházzal tér vissza, hogy 1000 éven át át uralkodjon a Földön az utolsó ítélet előtt.

A poszttribulációs premillenisták ezzel szemben úgy vélik, hogy a második eljövetel a nyomorúság után következik be, amelyet az ezer éves királyság és végül az utolsó ítélet követ. A mid-tribulációs premillenisták középen helyezkednek el, úgy vélik, hogy az egyház a nyomorúság közepén kerül elragadtatásra, és így megmenekül a csapások zömétől.

A posztmillenizmus azt tanítja, hogy a második eljövetel és az utolsó ítélet egyszerre történik egy hosszú keresztény dominancia időszak után a földön, míg az amillenizmus azt tanítja, hogy a millennium szimbolikus, és hogy a keresztények az első század óta az utolsó időkben élnek. Az amillenizmus szerint a második eljövetel és az utolsó ítélet egyidejűleg történik a kor végén.

Richard Land, a Christian Post ügyvezető szerkesztője és a Southern Evangelical Seminary nyugalmazott elnöke szerint az amerikai egyetemeken és főiskolákon jelenlevő kulturális marxizmus hatása is közrejátszik abban, hogy a fiatal evangéliumi keresztények kevésbé támogatják Izraelt.

"Szerintem több ok van. Az egyik az, hogy a fiatalabb evangéliumi keresztények az elmúlt 20 évben egyetemre jártak, és az egyetemeket jelentős mértékben arab olajpénz szubvencionálta."

Land szerint sok iskolát egy olyan kulturális marxizmus formája infiltrált, amely Izraelt elnyomó államnak tekinti.

"Néhány kulturális marxizmus forma különösen a zsidókat fehér elnyomó osztálynak tekinti, így antiszemitizmust szít"

— mondta.

"Nézd meg, mi történik mostanában, ez nem lehet ilyen széles körben elterjedt gondolatok nélkül. A gondolatoknak következményei vannak. És az elmúlt 20 vagy több évben az amerikai fiatalok generációját megmérgezte ez az agymosó filozófia."

(CP)

Legfrissebb