Ugrás a tartalomra

Szupergépek vs. szuperemberek: bizarr jövőt vázolt fel az OpenAI tudósa

Különös dologra ösztönözheti a embereket a mesterséges intelligencia.

Kép forrása: freepik

Az OpenAI vezető tudósa szerint az emberek "részben mesterséges intelligenciává" válhatnak majd, hogy lépést tartsanak a szuperintelligens gépekkel. - számol be az Insider.


Ilya Sutskever, az Open AI vezető tudósa az MIT Technology Review-nak elmondta, hogy a szuperintelligens mesterséges intelligencia jövőbeli térnyerése arra ösztönözheti az embereket, hogy egyesüljenek a mesterséges intelligenciával annak érdekében, hogy ne maradjanak le a szuperintelligens gépekkel szemben.

"Ha egyszer legyőzzük a Rouge AI általi kihívásokat, akkor mi lesz? Van-e egyáltalán hely az embereknek egy olyan világban, ahol okosabb mesterséges intelligenciák vannak jelen?"

- részletezte.

"Az egyik lehetőség - ami a mai mércével mérve talán őrültség, de a jövő mércéjével mérve már nem lesz az, - hogy sok ember úgy dönt majd, hogy a mesterséges intelligencia részévé válik"

- tette hozzá.

Az OpenAI vezető kutatója, Ilya Sutskever (jobbra) beszél a vállalat vezérigazgatója, Sam Altman mellett. Kép forrása: JACK GUEZ/Getty Images

Sutskever jelenleg az OpenAI "superalignment" projektjén dolgozik, amelynek célja olyan hibabiztosítások kiépítése, amelyek megakadályozzák, hogy a szuperintelligens mesterséges intelligencia elszabaduljon. De azon is gondolkodik, hogyan tudna az emberiség lépést tartani a nálunk sokkal intelligensebb mesterséges intelligenciával, és azt javasolta, hogy erre az emberi augmentáció adhatja meg a választ.

"Eleinte csak a legmerészebb, legkalandvágyóbb emberek fognak ezzel próbálkozni, aztán lehet, hogy mások is követni fogják őket

- fejtette ki a tudós.


Ennek ellenére Sutskever az MIT Tech Review-nak elmondta, hogy nem biztos benne, hogy ő maga is a mesterséges intelligenciával való egyesülést választaná, ha ez egyszer majd lehetővé válik.

"Nem tudom, de gondolkozom rajta. A megfelelő válasz az, hogy talán

- mondta.

Elon Musk nemrégiben elmondta, hogy az agyi implantátumokkal foglalkozó Neuralink nevű cégének végső célja, hogy "szimbiózist érjen el a mesterséges intelligenciával", lehetővé téve az emberek egyesülését az AI-val, hogy ne maradjanak "le" a szuperintelligens gépek mögött.

Legfrissebb