Ugrás a tartalomra

Szomorú: a brit keresztények közel 40 százaléka nem beszél a hitéről

Úgy tűnik, a muszlimok bátrabban beszélnek a hitükről.

Photo by Priscilla Du Preez 🇨🇦 / Unsplash

Egy új felmérésből kiderült, hogy a brit keresztények közel 40 százaléka inkább nem beszél az embereknek a hitéről.

Egy új felmérésből kiderült, hogy a brit keresztények közel 40 százaléka inkább nem hozza nyilvánosságra vallási meggyőződését. Az eredmények tükrözik a vallási tartózkodás szélesebb körű tendenciáját Nagy-Britanniában, amelyet a szakértők különböző tényezőknek tulajdonítanak, többek között az antiszemitizmus növekedésének és a brit keresztények "önbizalmi válságának".

Hasonló vonakodás tapasztalható a zsidó válaszadók körében is, akiknek 38 százaléka ért egyet azzal a kijelentéssel, hogy "Inkább nem beszélek az embereknek a hitemről vagy vallásos meggyőződésemről" - derül ki az Institute for the Impact of Faith in Life (IIFL) megbízásából a Whitestone Insight által készített felmérésből.

Ezzel szemben a muszlim résztvevőknek csak 29 százaléka vélekedett hasonlóan.

Jake Scott, az IIFL titkára szerint a keresztények vonakodása a vallási identitásukkal kapcsolatos bizonytalanságból eredhet. Elmondta, hogy azok a keresztények, akik úgy gondolják, hogy az ő vallásuk az egyetlen igaz hit, nagyobb valószínűséggel beszélnek szívesen a hitükről.

Scott megjegyezte, hogy a keresztények körében tapasztalható önbizalmi válság összefügghet a kulturális keresztényekkel - azokkal, akik megkeresztelkedtek, de ritkán vesznek részt istentiszteleteken, és nem azonosulnak erősen a keresztény hittel.

A felmérés generációs különbségeket is feltárt a hithez való hozzáállásban. A 18-24 éveseknek például csak 30 százaléka gondolta úgy, hogy az embereknek nem kellene beszélniük a hitükről a munkahelyen, míg a 65 év felettiek 50 százaléka vélekedett hasonlóképp. A fiatalabbak azonban általában lelkesebbek voltak a hitükkel kapcsolatban más kontextusban:

a 18-24 évesek 72 százaléka állította, hogy a vallás segít megtalálni az életük célját, szemben a 65 éves és idősebbek 47 százalékával.

Az IIFL felmérése feltárta továbbá a vallás megítélését a közéletben.

Viszonylag alacsony volt a bizalom azzal kapcsolatban, hogy a vallás jótékony hatással van a társadalomra, a teljes mintának csak 36 százaléka értett egyet ezzel az érzéssel. A hívők körében ez az arány magasabb, 55 százalék volt.

A válaszadók 62 százaléka egyetértett azzal, hogy a keresztény örökség létfontosságú a brit kultúra számára.

Annak ellenére, hogy a legutóbbi népszámlálás során a keresztények száma Angliában és Walesben először csökkent a lakosság kevesebb mint felére, 2021-ben a keresztények száma még mindig eléri a 27,5 milliót.

Ezzel párhuzamosan a zsidó lakosság száma enyhén emelkedett: három évvel ezelőtt 287 360-an vallották magukat zsidónak, szemben a 2011-es 263 346 fővel. Ugyanakkor ebben a demográfiai csoportban is megugrottak az antiszemita incidensek, különösen az október 7-i Hamász terrortámadások után - jegyezte meg a felmérés, amely 2064 brit felnőtt bevonásával készült és május 1-2. között zajlott online. Az adatokat súlyozták, hogy reprezentatívak legyenek az összes brit felnőttre nézve.

(CP)

Legfrissebb