Szlovénia megnyitja a házasságot az azonos nemű párok előtt

Szlovéniában az azonos nemű párok mostantól hivatalosan is megpecsételhetik házasságukat.

Az ezt lehetővé tevő törvénymódosítás kedden lépett hatályba. Ezzel Szlovénia lesz az első volt szovjet ország, amely megnyitja a házasságot mindenki előtt, ám sokan még mindig egy férfi és egy nő közötti szövetségként határozzák meg.

A módosítás megváltoztatta a családtörvénykönyvet, amely eddig a házasságot egy férj és egy feleség életközösségeként határozta meg. Most a záradékban az áll, hogy két személy életközösségéről van szó.

A családjogi törvénykönyv lehetővé teszi, hogy az azonos nemű párok mostantól örökbe fogadhassanak gyermekeket. Ez azt jelenti, hogy a szlovén törvények már nem tesznek különbséget heteroszexuális és homoszexuális párok között, függetlenül attól, hogy házasságban vagy az együttélés más formájában élnek-e.

Különösen a Baloldali Párt politikusai és a Legebitra nevű LMBT-szervezet tagjai örülnek a módosításoknak és különleges napnak nevezték a hétfői napot. oLuka Mesec munka-, család-, szociális és esélyegyenlőségi miniszter szerint a módosítással senki nem veszít semmit, "hanem nyer ez a kisebbség, amelyet a történelem során mindig is diszkrimináltak".

A mindenkit megillető házasság bevezetésének megünneplésére a munkaügyi minisztérium és a kormány szivárványszínekkel díszítette fel közösségi hálózatait. Emellett a minisztérium épületénél egy szivárványos zászlót is kitűztek.


(CNE)