Ugrás a tartalomra

Szlovénia megnyitja a házasságot az azonos nemű párok előtt

Az azonos nemű párok mostantól örökbe fogadhatnak gyermekeket is.

Photo by Luka E / Unsplash

Szlovéniában az azonos nemű párok mostantól hivatalosan is megpecsételhetik házasságukat.

Az ezt lehetővé tevő törvénymódosítás kedden lépett hatályba. Ezzel Szlovénia lesz az első volt szovjet ország, amely megnyitja a házasságot mindenki előtt, ám sokan még mindig egy férfi és egy nő közötti szövetségként határozzák meg.

A módosítás megváltoztatta a családtörvénykönyvet, amely eddig a házasságot egy férj és egy feleség életközösségeként határozta meg. Most a záradékban az áll, hogy két személy életközösségéről van szó.

A családjogi törvénykönyv lehetővé teszi, hogy az azonos nemű párok mostantól örökbe fogadhassanak gyermekeket. Ez azt jelenti, hogy a szlovén törvények már nem tesznek különbséget heteroszexuális és homoszexuális párok között, függetlenül attól, hogy házasságban vagy az együttélés más formájában élnek-e.

Különösen a Baloldali Párt politikusai és a Legebitra nevű LMBT-szervezet tagjai örülnek a módosításoknak és különleges napnak nevezték a hétfői napot. oLuka Mesec munka-, család-, szociális és esélyegyenlőségi miniszter szerint a módosítással senki nem veszít semmit, "hanem nyer ez a kisebbség, amelyet a történelem során mindig is diszkrimináltak".

A mindenkit megillető házasság bevezetésének megünneplésére a munkaügyi minisztérium és a kormány szivárványszínekkel díszítette fel közösségi hálózatait. Emellett a minisztérium épületénél egy szivárványos zászlót is kitűztek.


(CNE)

Legfrissebb