Ugrás a tartalomra

Szívszorító: egy édesapa harca a kiskorú fia tartós sterilizálása ellen

Úgy tűnik, Kaliforniában semmibe veszik a szülői jogokat.

Ted Hudacko, a tinédzser kisfia (a fényképen) transznemű kezelése ellen harcoló édesapa. - Kép forrása: Pete Thompson/NY Post

A Brandon Showalter által vezetett "Generation Indoctrination" podcastban egy apa szívszorító történetét mutatják be aki nemi zavarokkal küzdő fia kezelése ellen harcol.

Ted Hudacko, egy San Francisco-i apa küzdelmei akkor kezdődtek, amikor volt felesége a Kaliforniai Egyetem San Franciscó-i Egészségügyi Rendszerének orvosai támogatásával egy hormonblokkoló eszközt ültetett be tizenéves fiuk karjába, amely több mint 200 ezer dollárba került, és amelyet Hudacko biztosítója felé számláztak. Ezt egy bírósági végzés megsértésével tették, amely szerint Hudacko beleegyezését kellett volna kérni minden nemi identitással kapcsolatos műtéthez.

Az ügyet először Abigail Schreier újságíró, a Manhattan Intézet City Journal című kiadványában tárta fel, amelyben részletezi a bírósági tisztviselők ideológiai alapú intézkedéseit, amelyek súlyosan korlátozták Hudacko szülői jogait.

A helyzetet bonyolítja, hogy az érintett orvos, Stephen Rosenthal a jelentések szerint többezer dollásros támogatást kapott a pubertásblokkolókat gyártó gyógyszergyártó cégektől.

Hudacko-t hatalmas anyagi és érzelmi terhek gyötörték. Több mint 200 ezer dolláros költséget fedezett fel az egészségbiztosítási számláján a pubertásblokkoló beültetése miatt. A felismerés, hogy a fiát véglegesen sterilizálhatják, a tudta és beleegyezése nélkül, lesújtó volt.

"Az orvosok azt mondták nekem: 'Ted, ez nagyon komoly dolog. Ez nagyon rossz. El kell távolíttatnia, mert a fia négy hónap múlva véglegesen sterilizálódik, mert az anya a ez mellé ösztrogént is elkezdett adni a fiamnak, és ez a kettő együttesen végleges sterilizáláshoz vezet"

– mondta a férfi.

Hudacko jogi képviselője, Tracy Henderson felvázolta a jogi harcok kettős természetét:

egy családjogi ügy, amely egy bírósági határozat megsértésével foglalkozik, és egy szövetségi per, amely Hudacko alapvető jogainak megsértésére hivatkozik.

Az ügy rávilágít az orvosi etikával, a szülői jogokkal és az ideológia befolyásával kapcsolatos jelentős aggályokra a családi bírósági rendszerben.

A podcast kitért a transz-kezelések tágabb értelemben vett következményeire is, beleértve a pubertásblokkolók lehetséges kognitív hatását a gyermekekre. Showalter szerint a kezelésnek ez az aspektusa, amelyet a közbeszédben gyakran alábecsülnek, döntő kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy ezek a beavatkozások milyen hosszú távú hatással vannak a fiatal elmékre.

"Sokan az miatt aggódnak, hogy a pubertásblokkoló gyógyszerek és a keresztnemű hormonok kombinációjától, a gyermek szinte biztosan tartósan steril lesz. De a hormonblokkolóknak a gyermekeknél egy nem tárgyalt mellékhatása is van: egyfajta befagyasztó hatással bír a gyermek fejlődő agyára"

- mondta.

"Hogy lehet, hogy senki sem vizsgálta meg azt a több ezer beteget, akiket ezzel a kezeléssel kezeltek? Szerintem ez egy orvosi botrány"

– mondta Sally Baxandale, klinikai neuropszichológus tanácsadó, a University College London klinikai neuropszichológia professzora.

Showalter szerint Hudacko története rávilágít a kiskorúak nemi identitásával kapcsolatos kérdések összetettségre és az ellentmondásokra. Felfedi a jogi, orvosi és ideológiai tényezők összefonódását, amelyek mélyen érinthetik a családokat és a gyermekeket, gyakran visszafordíthatatlan következményekkel.

"Kaliforniában nagy bajban vagyunk, és az egyetlen kiút ebből az, ha nem veszünk részt benne"

- mondta Henderson.

" A fiúk nem válhatnak lányokká. A lányok nem válhatnak fiúkká"

- hangsúlyozta.

(CP)

Legfrissebb