Ugrás a tartalomra

Iszlám vallás: Brutális ára van a mekkai zarándoklatnak

Sokan nem engedhetik meg maguknak.

A Mekkában található Nagy Mecset közepén helyezkedik el a Kába szentély. - forrás:Mohamed Abd El Ghany / Reuters

Közel 1,8 millió muszlim érkezett idén a szaúd-arábiai Arafat-hegyre, a világ minden tájáról a mekkai zarándokünnepre. Az iszlám vallás egyik legfontosabb ünnepére, a haddzsra azonban nem mindenki tudott ellátogatni a globális áremelkedések miatt.

"A foglalások száma az idén alaposan visszaesett. Sokak számára túl drága"

- idézte a BBC az egyik egyiptomi utazásszervező cég alkalmazottját, aki névtelenséget kért arra hivatkozva, hogy az ország gazdasági helyzetére utaló megállapításával nemtetszést válthat ki.

A legolcsóbb, kormány által támogatott zarándoklat idén 6000 dollárba, azaz több mint kétmillió forintba került, amely duplája a tavalyi áraknak.

A dráguláshoz az egyiptomi font leértékelődése is hozzájárult, amely az amerikai dollárhoz képest közel 50 százalékot veszített az értékéből. A megélhetési költségek az egekbe szöktek, az éves maginfláció pedig már a 40 százalékot is elérte.

Muzulmán zarándokok a mekkai zarándoklat, a haddzs idején - forrás: Asraf Amra / MTI / EPA

Az ország lakosságának egyharmada már a járvány előtt is a szegénységi küszöb alatt élt, de a Világbank becslései szerint ez az arány azóta növekedett.

Egy egyiptomi nyugdíjas köztisztségviselő például öt éven át spórolt, hogy elmehessen az ünnepre, azonban mikor meglátta az árakat be kellett látnia, hogy így sem tud elmenni. Az utol lehetőséget is kihasználva végül az úgynevezett ’haddzsvízum” helyett egy három hónapos turistavízummal utazott Mekkába, több mint egy hónappal az ünnep kezdete előtt.

Az iszlám vallás szerint a muszlimoknak életük során legalább egyszer kötelező ellátogatniuk Mekkába ha annak nincs fizikai vagy anyagi akadálya. A világjárvány óta idén engedélyezték először a teljes kapacitást az ünnepen, amelyen általában 1,5-2 millióan vesznek részt, ás amelyre a világ legnépesebb muszlim országából, Indonéziából érkezhettek a legtöbben. - számol be az index.

Muzulmán zarándokok megérintik a Nagy Mecset közepén álló Kába-szentély falát - forrás: Asraf Amra / MTI / EPA

A kiadások mellett háborús akadályai is voltak az ünnepen való részvételnek. Szaúd-Arábia háború sújtotta, elszegényedett déli szomszédját 2015 óta egy kiéleződött konfliktus sújtja. A szaúdiak vezette katonai koalíció azután avatkozott be, hogy az Irán által támogatott húti mozgalom átvette az ellenőrzést az ország nagy része felett. A harcokban eddig közel százötvenezer ember halt meg, amelyek a világ egyik legnagyobb humanitárius katasztrófáját idézték elő.

A jemeni zarándokoknak 3000 dollárt kellett fizetniük a zarándoklatért, amely hatalmas összegnek bizonyul egy olyan országban, ahol a lakosság csaknem háromnegyede humanitárius segélyre szorul, és a 30 millió lakos közül 17 millióan arra a kérdésre sem tudnak válaszolni, hogy mit esznek majd legközelebb.

Legfrissebb