Ugrás a tartalomra

Szexuális zaklatás: 300 ezer dollárt ajánlott a hallgatásért a Mormon Egyház

Kiszivárgott a hangfelvétel.

Az Utolsó Napi Szentek Jézus Egyházának kockázatkezelési igazgatója egy 300 ezer dolláros titoktartási megállapodást ajánlott fel az állítólagos áldozat családjának. - írja az axios.com

A hangfelvételek "példátlanul jól érzékeltetik azokat a lépéseket, amelyeket az egyház általában zárt ajtók mögött tesz annak érdekében, hogy titokban tartsa a gyermekekkel szembeni szexuális visszaélésekkel kapcsolatos vádakat"

– áll a jelentésben.

2016-ban az idahói Mountain Home-ban a rendőrség letartóztatott egy fogorvost és a mormon egyház egykori püspökét, miután a férfi felnőtt lánya jelentette, hogy a férfi szexuálisan zaklatta őt gyermekkorában.

A fogorvos rokonai elmondták a rendőrségnek, hogy korábban elvitték gyónni az egyháza püspökéhez, akik a vallomást követően kiátkozták.

Nem sokkal a letartóztatás után egy másik nő azzal vádolta meg a fogorvost, hogy elkábította és bántalmazta őt. Az ügyészek azonban 2017 közepén ejtették a lány ügyét, és a drogügyben olyan vádalkut kötöttek, amely megszüntette a szexuális bűncselekmény vádját. A férfi jelenleg is szabadlábon továbbra praktizál fogorvosként.


A fogorvos lánya és felesége szerint az ügyészek azt mondták nekik, hogy akkor lesz belüle ügy, ha a püspök jelenti a fogorvos beismerő vallomását.

Az egyház azonban lebeszélte a püspököt a vallomástételről, egy idahói törvényre hivatkozva, amely mentesíti a papokat a vallásos gyónás során felfedett bűncselekmények bejelentése alól.


A püspök az Assosiated Press-nek nyilatkozva elmondta:

"Ha bármit is mondok, a fogorvos több millió dollárra perelhet engem".

Egy arizonai bíró a múlt hónapban a kiváltságra hivatkozott, amikor elutasított egy nagy horderejű pert, amelyben az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházát azzal vádolták, hogy nem jelentett fel egy apát, aki bevallotta, hogy éveken át bántalmazta gyermekeit.

Az AP által közzétett felvételen hallható, amint az egyház kockázatkezelési igazgatója 300 ezer dollárt ajánlott az idahói fogorvos családjának, hogy ne perelje be az egyházat, és ne hozza nyilvánosságra a kifizetést.


A felvételt egy egyháztárs készítette, aki azért vett részt a gyűléseken, hogy támogassa az állítólagos áldozatot, és nem vállalta a titoktartást - írja az AP.

Az egyház hétfőn szokatlan módon közvetlenül válaszolt az AP-nek az X-en, korábban Twitteren.

"Csak az elkövető mentesíthetné a püspököt a lelkészi bűnbánati titoktartás szerinti kötelezettsége alól, és ő ezt megtagadta"

- áll a közleményben részben.

Az AP-hez eljuttatott közleményében az egyház azt írta:

"Egy gyermek vagy bármely más személy bántalmazása megbocsáthatatlan", és hogy a fogorvos a kiátkozását követően "nem vették vissza az egyházi tagságba".

Legfrissebb