Ugrás a tartalomra

Szemünk előtt zajlik az ukrajnai trianon? - Szűcs Gábor, Juhász Bence

A Világnézet című műsorunk legfrissebb adásában Juhász Bencével és Szűcs Gáborral beszélgettünk az MTVA vitáról és az ukrán háborúról.

A Hit Rádió Világnézet című műsorának legfrissebb adásában Szűcs Gábor jogász és Juhász Bence politológus vitatták meg a közelmúlt közéleti eseményeit. A beszélgetés során szóba került az ukrajnai konfliktus, a magyar belpolitikai helyzet, és a választási viták jelentősége.

Közéleti viták jelentősége:
A vendégek egyetértettek abban, hogy a közéleti viták fontos szerepet játszanak a demokratikus kultúra erősítésében. Juhász Bence hangsúlyozta, hogy ezek a viták szimbolizálják a politikai összetartást, amely hiányzik a megosztott magyar társadalomból. Szűcs Gábor szerint a választási törvénybe foglalt kötelező viták előmozdítanák a demokratikus kultúrát, de megvalósíthatósági akadályok vannak.

"Én annak örülnék, hogyha sokkal több hasonló lehetőség lenne ehhez, ha tudnák a politikusok szimbolizálni azt a választók és a magyar társadalom felé, hogy alapvetően azért itt mi nem egymás ellenségei vagyunk"

- hangsúlyozta Juhász.

Magyar belpolitikai helyzet:
Orbán Viktor és az ellenzéki pártok politikai stratégiái is szóba kerültek, különös tekintettel a választási vitákra és az információs tér manipulálására. Juhász Bence kritizálta Orbán Viktort, amiért nem vesz részt nyilvános vitákon, míg Szűcs Gábor szerint a parlamenti viták elegendő lehetőséget biztosítanak a miniszterelnöknek álláspontja kifejtésére.

"Én azt gondolom, hogy a magyar választókat megilletné az a jog, hogy meghallgassák Orbán Viktornak az érveit, mindig az adott kihívóval, szemben."

- fejtette ki véleményét Juhász.

"Valójában van Magyarországon a Kossuth téren egy parlament. És abban a parlamentben országgyűlési viták zajlanak. És ott a miniszterelnököt minden héten felkérdezik, és ott neki válaszolnia kell."

- hangsúlyozta Szűcs Gábor

Az ukrajnai konfliktus:
Az ukrajnai konfliktus kapcsán a vendégek eltérő véleményeket fogalmaztak meg. Juhász Bence élesen bírálta a Fidesz politikáját, amely szerinte Ukrajna kényszerű megadását támogatja, míg Szűcs Gábor szerint a békekötés a legfontosabb cél, és Oroszországnak is meg kell adni a lehetőséget a békére.

"Na ezt hívják úgy, hogy békediktátum (...) A magyarok nagyon jól ismerik ezt a kifejezést (...) a Fidesz egyébként azt szeretné, hogy Ukrajna ugyanezen menjen keresztül."

- mondta Juhász.

"Ezért van szükség Donald Trump győzelmére. Ukrajnában ma nem tud békét teremteni egy európai ország, sőt, maga az Európai Unió sem tudná egymagában, mert az is kevés ehhez. Ehhez Amerika kell."

- részletezte Szűcs Gábor.

Legfrissebb