Ugrás a tartalomra

Szándékosan sürgetik a nemi átalakító műtéteket az USA-ban?

Egy szakertő szerint nincsenek olyan szakmai szervezetek, amelyek közbelépnének.

Photo by Online Marketing / Unsplash

Az USA első, gyermekek számára létrehozott nemi klinikájának alapítója attól tart, hogy a szolgáltatók meggondolatlanul siettetik a nemi átváltoztató beavatkozásokat.


A New York Times véleményírója, Pamela Paul interjút készített Laura Edwards-Leeperrel egy pénteken megjelent írás részeként, amelyben olyan emberekkel is készített interjút, akik egykor ellenkező neműként azonosították magukat, de idősebb korukban belátták, hogy a biológiai nemükkel kapcsolatos kellemetlen érzésük alábbhagyott.

Edwards-Leeper a bostoni gyermekkórház Gender Management Service pszichológusa, amely az első olyan kórházi klinika az Egyesült Államokban, amely beavatkozásokat kínál a transznemű fiatalok számára.

A pszichológus ugyan ellenzi az ilyen eljárások betiltására irányuló törekvéseket, azonban aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy

"nincsenek olyan szakmai szervezetek, amelyek közbelépnének, hogy szabályozzák, ami történik".

Az orvos hangsúlyozta, hogy a biológiai nemükkel kapcsolatos kellemetlen érzéseket régóta nem tapasztalt fiatalok esetében elmondása szerint nem szabadna azonnal meghozni ezeket a döntéseket, sőt a szülők véleményét is ki kellene kérni ezzel kapcsolatban, azonban elmondása szerint

"Sok szolgáltató teljesen kihagyja ezt a lépést".

A mentálhigiénés szakemberek vallomásai mellett Paul cikke olyan emberekkel is foglalkozott, akik megbánták, hogy kiskorúként nemi átalakító műtéteken estek át.

Az egyik fiatal nő, Grace Powell 17 éves korában kezdett hormonkezelésbe, és a főiskolára indulás előtti nyáron kettős masztektómián esett át. A főiskolán Grayson nevű fiatalemberként azonosította magát.

"azt mondták nekem, hogy van egy gyógymód, és valami amit meg kell tenned és ez majd segít neked"

- idézte Powellt Paul.

"a nemi átalakulás folyamata cseppet sem javított a közérzetemen, hanem inkább felnagyította azt, amit rossznak találtam magamban"

-részletezte a most 23 éves Powell.

"azt vártam, hogy ettől minden megváltozik, de ez ugyanúgy én voltam, csak egy kicsit mélyebb hanggal".

Powellnek elmondása serint két évébe telt, mire újra Grace-ként tudott élni.

Paul Garcia-Ryan, pszichoterapeuta a Therapy First nevű szervezetet alapítója pedig egy nemi átalakító műtéten esett át, amely súlyos orvosi komplikációkhoz vezetett.

"Elhitetik veled ezeket a szlogeneket, hogy bizonyítékokon alapuló, életmentő ellátás, biztonságos és hatékony, orvosilag szükséges, a tudományosan megalapozott - és ezek közül egyik sem bizonyítékokon alapul"."

- állította Garcia-Ryan.

"Amikor egy szakember megerősíti egy fiatalabb személy nemi identitását, akkor ezzel egy olyan pszichológiai beavatkozást hajt végre, amely beszűkíti az illető önérzetét, és elzárja a lehetőségét annak, hogy megfontolja, milyen lehetőségek vannak számára"

- mondta.

A sebészeti és hormonális nemi beavatkozások fiatalkorúakra gyakorolt hosszú távú hatásaival kapcsolatos aggodalmak az Egyesült Államokban 23 államot késztettek arra, hogy olyan törvényeket vezessenek be, amelyek megtiltják a kiskorúak számára ezek elvégzését.

(Christian Post)


Legfrissebb