Ugrás a tartalomra

Svájc: sorra jelentkeznek a katolikus papok általi visszaélések áldozatai

A 2023 szeptemberében közzétett tanulmány óta több mint százan jelentkeztek.

Gótikus székesegyház Bernben, Svájcban. - Kép forrása: Rostislav Ageev

Hat hónappal azután, hogy a Zürichi Egyetem egy tanulmányt tett közzé a svájci katolikus egyházban elkövetett visszaélésekről, több mint 160 további állítólagos áldozat jelentkezett az egyházmegyéknél és az áldozatsegítő központoknál.


A bázeli kanton egyházmegyéje kedden tette közzé a legfrissebb adatokat. Az egyházmegyéhez 2023 szeptembere óta 92 bejelentés érkezett egyházi papok által elkövetett visszaélésekről.

Négy egyházmegye közel 70 áldozatról számolt be, más egyházmegyékben a kísérleti tanulmány közzététele nem vezetett hasonlóan nagyszámú bejelentéshez - közölték a Keystone-SDA hírügynökséggel.

Maga a Svájci Püspöki Konferencia (SBC) nem regisztrált egyetlen bejelentést sem, mivel nem tartozik a jelentési központok közé, ugyanakkor minden svájci nemzeti nyelvre vonatkozóan bejelentett egy központot.

A svájci protestáns református egyház nem vezet statisztikát a visszaélésekről. Azonban jelenleg is dolgozik egy előzetes tanulmányon.

A Zürichi Egyetem által 2023 szeptemberében közzétett tanulmány révén egy több mint 25 éve tartó vitát élesztettek újra. A Keystone-SDA hírügynökség az archívumában nézi át az évek során felmerült vádakkal kapcsolatos eseteket.

A vita az 1980-as évek közepén kezdődött Észak-Amerikában és Írországban. Svájc az 1990-es évek végén kezdett el foglalkozni ezekkel az ügyekkel, amikor egyre gyakrabban kerültek napvilágra az egyház tagjai által elkövetett szexuális zaklatások esetei.

Ennek hatására több katolikus papot elítéltek, 2002 márciusában pedig egy St Gallen-i katolikus papot vádoltak meg gyermekekkel szembeni szexuális bűncselekményekkel, akit letartóztattak, maj beismerő vallomást tett és lemondott tisztségéről.

A Svájci Püspöki Konferencia (SBC) még abban az évben bejelentette, hogy egy munkacsoportot bíztak meg a probléma kivizsgálásával. Létrehozták a lelkipásztori szolgálatban elkövetett szexuális erőszakkal foglalkozó bizottságot is, amely az elkövetkező években az egyházon belül az áldozatok és az elkövetők jelentéseit rögzítette.

2002-ben a St Gallen-i egyházmegye volt az első Svájcban is, amely a szexuális visszaélések elleni küzdelem céljából egy szakbizottságot hozott létre.

Először 2008 januárjában ismerte el a katolikus hierarchia egy tagja a felelősségét egy pedofíliával gyanúsított svájci pap ügyében, aki legalább egy gyermeket molesztált, azonban a polgári bíróságokat erről soha nem tájékoztatták. Ehelyett a gyanúsítottat és a gyóntatót Franciaországba helyezték át.

2010-ben a Svájcban nyilvánosságra került újabb visszaélések nyomán egy svájci apát, Martin Werlen egy központi nyilvántartás létrehozását szorgalmazta Rómában, amelyben a megvádolt egyházi papokat nyilvántartásba lehetne venni. Az SBC ezt elutasította, és a svájci lakosság és az egyes egyháztagok követelései ellenére sem jött létre a svájci visszaélő papok "feketelistája".

Az SBC azonban megszigorította a lelkészi szolgálatban elkövetett szexuális zaklatás elleni irányelveit. A püspökök vállalták, hogy csak akkor alkalmaznak lelkipásztorokat, ha az előző munkáltatótól tájékoztatást kaptak az érintett előéletéről.

(SwissInfo)

Legfrissebb