Ugrás a tartalomra

Sokkoló adatok: 40 másodpercenként egy ember véget vet az életének

Az öngyilkossági eseteket illetően Magyarország a második helyen végzett.

Photo by Gadiel Lazcano / Unsplash

Az öngyilkosság-megelőzés világnapja alkalmából elemezte az index a témával kapcsolatos legalapvetőbb információkat és statisztikai adatokat.


Hazánkban ugyan 25 százalékkal csökkent az öngyilkosságok száma, de még így is körülbelül 1700-1800-an követtek el öngyilkosságot minden évben. Ez az adat azonban csak a befejezett esetekre vonatkozik, az öngyilkossági kísérletek száma éves szinten 30-40 ezerre tehető, rosszabb napokon pedig a 150-et is eléri az öngyilkossági esetek száma.

Globális szinten egy év alatt nagyjából 800 ezren vetnek véget az életüknek, ez azt jelenti, hogy nagyjából 40 másodpercenként  meghal valaki ez okból kifolyólag.

Az Eurostat épp a napokban közölt egy európai uniós kimutatást a koronavírus-járvány első évében, 2020-ban elkövetett öngyilkosságokkal kapcsolatban, mely szerint abban az évben 47 252 esetet regisztráltak, ez 100 emberre vetítve 10,2 főt jelent. 100 ezer lakosra vetítve itthon 17,1 halálesetet regisztráltak, ezzel Magyarország a második helyre került, míg Litvánia az első (23,1), Szlovénia pedig 17 halálesettel a harmadik helyen végzett.

Legfrissebb