Ugrás a tartalomra

Jelentés: 12-szer több az öngyilkossági kísérlet a transz-műtéten átesett felnőtteknél

A vizsgálatot több mint 90 millió 18 és 60 év közötti felnőtt felmérésével végezték.

Kép forrása: Stefamerpik/Freepik

Egy friss tanulmány szerint azoknál a transznemű felnőtteknél, akik testcsonkító műtéteken estek át, megnövekedett az öngyilkossági kísérlet kockázata.

A "Risk of Suicide and Self-Harmation Following Gender-Affirmation Surgery" (Az öngyilkosság és az önkárosítás kockázata nemi megerősítő műtét után) című tanulmányt áprilisban publikálták a Cureus című orvostudományi folyóiratban. A kutatók a vizsgálatot több mint 90 millió 18 és 60 év közötti felnőtt felmérésével végezték.

A tanulmány szerint azoknál a személyeknél, akik "nemi megerősítő műtéten" estek át, 12-szer nagyobb volt az öngyilkossági kísérlet kockázata, mint azoknál, akik nem estek át ilyen beavatkozáson.

A kutatók megállapították, hogy az elektív transzműtéten átesett emberek 3,5 százalékát kezelték öngyilkossági kísérlet miatt.

Mint arról a tanulmány beszámolt, a nem műtéti beavatkozáson átesett páciensek 0,3 százaléka nem kísérelt meg öngyilkosságot.

A tanulmány egyik szerzője, Dietrich Jehle, a texasi Galvestonban található University of Texas Medical Branch Sürgősségi Orvostudományi Tanszékének professzora és elnöke a The Christian Postnak adott nyilatkozatában elmondta, hogy "inkább az eredményekkel való összefüggéseket, mint az ok-okozati összefüggéseket vizsgálták egy nagyméretű, a hajlamossággal összehangolt retrospektív tanulmányban".

"Nem a műtét hatását vizsgáltuk - csak a nemi identitást megerősítő műtéten átesett populáció eredményeit"

- mondta Jehle a CP-nek, hozzátéve, hogy a transz-identitású személyeknél jellemzően magasabb a depresszió aránya.

"[Hangsúlyoznom kell], hogy nem használtunk kontrollként olyan személyeket, akik nemi megerősítő műtétet akartak, de nem kapták meg a műtétet, mivel a betegeknek legalább két pszichiátriai értékelésen kell átesniük ahhoz, hogy jogosultak legyenek a műtétre (azaz a műtétre jogosult betegeknél alacsonyabb az öngyilkossági kockázat, mint a műtétet akaró, de nem jogosult csoportnál, függetlenül attól, hogy a jogosultak csoportja átesik-e a műtéten)"

- tette hozzá Jehle.

A tanulmány következtetése:

"A nemi megerősítő műtét szignifikánsan összefügg a megnövekedett öngyilkossági kísérlet kockázattal, ami aláhúzza a műtét utáni átfogó pszichiátriai támogatás szükségességét".

Brandon Showalter, a The Christian Post társadalmi kommentátora, aki kiterjedt kutatásokat végzett a nemi diszfória és az úgynevezett nemi megerősítő műtétek témájában, megjegyezte, hogy számos tényező okozhatja azt, hogy valaki kényszert érez arra, hogy véget vessen az életének.

"Nem lep meg, hogy ezek a legújabb kutatások magasabb számokat mutatnak, a legnagyobb kihívás az ilyen eljárások kritikusa számára, hogy láthatóvá tegye ezen kísérleti orvosi kezelések és visszafordíthatatlan műtétek ártalmait, amelyek számosak, függetlenül attól, hogy ezek az orvosi gyakorlatok milyen mértékben járulhatnak hozzá az öngyilkossághoz"

- jelentette ki Showalter.

(CP)

Legfrissebb