Ugrás a tartalomra

Soha nem látott felvételek: így festettek a modern Izrael első évei

Az American Jewish Joint Distribution Committee-nél (JDC) talált, meglepően jó minőségű felvételek bepillantást engednek modern Izrael történelmének fontos pillanataiba - számolt be a Neokohn.

A felvételeket Moshe Lewit, a JDC akkori igazgatója vette fel személyes kamerájával, amikor 1951-ben a bizottság küldöttjeként Izraelbe látogatott, hogy megnézze, mit lehet tenni az újonnan alapított zsidó állam megsegítésére.

0:00
/

A felvételeket a JDC archiválta anélkül, hogy bárki is tudott volna a létezésükről. A videó olyan pillanatokat is megörökít, mint a híres „Transylvania” hajó érkezése Haifa partjaihoz, amely zsidó bevándorlókat szállított Romániából Izraelbe.

A felvételeken látható amint a JDC tagjai üdvözlik az új bevándorlókat, és bejárják a Haifa melletti Atlitban lévő bevándorlótábort, valamint egy másik, „Izrael” nevű tábort az Izrael középső részén található Lodban. A bevándorlótáborok fontos szerepet játszottak ekkoriban, ideiglenes menedéket biztosítva az új bevándorlóknak, mielőtt Izrael nagyobb városaiba költöztek volna.

Uri Kraushar történész, a JDC archívum kutatócsoportjának vezetője elmondta: „A JDC támogatást kapott archívumának digitalizálására. Felkértek, hogy kutassak fel két olyan filmet, amelyek Izraelben készültek, és amelyekről nem volt információ az adatbázisban.

(A teljes cikk a Neokohn oldalán olvasható el)


Inkább meghallgatná? 🎧 A Hit Rádió híreit audio formában is eléri! 👇Legfrissebb