Ugrás a tartalomra

Skócia: J.K. Rowling is tiltakozik az új gyűlölet-bűncselekmény törvény ellen

Akár börtönbe is kerülhet.

J.K. Rowling - Kép forrása: Assosiated Press

Skócia új gyűlölet-bűncselekmény törvénye tiltakozást váltott ki az emberekből, JK Rowling is megszólalt.

Több százan gyűltek össze hétfőn a skót parlament előtt, hogy tiltakozzanak az új gyűlölet-bűncselekményekre vonatkozó törvények ellen, amelyeket a kritikusok a szólásszabadság és a polgári szabadságjogok veszélyeztetésének neveztek.

A gyűlölet-bűncselekményekről és a közrendről szóló (skóciai) törvény új bűncselekményt hoz létre a "gyűlöletkeltés" néven, és április 1-jén lépett hatályba.

Büntetése akár hét évig terjedő börtönbüntetés, vagy 10 ezer font (kb. 4,5 millió ft) pénzbüntetés vagy mindkettő.

A skót rendőrség és a skót kormány a gyűlölet-bűncselekményt úgy határozza meg, mint "minden olyan bűncselekményt, amelyről az áldozat vagy bármely más személy úgy véli, hogy (részben vagy egészben) egy társadalmi csoporttal szembeni rosszindulat motiválja", de a rendőrség akkor is naplózza ezeket az eseteket, ha nem történt bűncselekmény.

A törvény ellenzői szerint ezt a transzneműség kritikusainak és a társadalmi kérdésekben konzervatív nézeteket valló emberek elhallgattatására fogják használni.

A Harry Potter írója, JK Rowling - aki Skóciában él - úgy tiltakozott a rendelet ellen, hogy sorra férfinak nevezi az X-en azokat a magukat transznemű nőnek valló biológiai férfiakat, amiért ezentúl akár még börtönbe is kerülhet.

Rishi Sunak miniszterelnök kiállt Rowling mellett, mondván:

"embereket nem szabad kriminalizálni azért, mert egyszerű tényeket állítanak a biológiáról."

Zac Goldsmith képviselő a törvény hatását a Kelet-Németországot terror alatt tartó kommunizmushoz hasonlította. Goldsmith szerint Rowling "egész Skócia - különösen a nők - nevében vállalt kockázatot".

"Nehéz elhinni, hogy bármelyik politikus jó ötletnek tartotta bevezetni ezeket a törvényeket, de megtették, és meg lehet őket állítani - ha elég sok ember nyíltan szembeszáll velük, ahogy JK tette"

- mondta az X-en.

A Skót Családpárt tüntetést vezetett a Holyrood előtt, ahol az emberek "Gyűlöljük a gyűlölet-bűncselekményekre vonatkozó törvényeket" és "Az SNP a gyűlölet-bűncselekmények szörnyetegei" feliratú plakátokat tartottak a magasba - utalva az SNP "gyűlölet-szörnyeteg" reklámkampányára, amely április 1-jét megelőzően futott.

A Free Speech Union szerint a törvény "katasztrófa lesz a szólásszabadságra nézve, és további olajat önt a cancel-kultúra tomboló tüzére".

A Free to Disagree kampánycsoport, amelynek tagja többek között a The Christian Institute is, azt mondta, hogy jelentős "közérdekű aggodalom" van a jogszabály polgári szabadságjogokra gyakorolt hatása miatt, és hogy az új megközelítés "kivitelezhetetlen".

Adam Tomkins professzor, a Glasgow-i Egyetem John Millar Közjogi Tanszékének vezetője a Scottish Herald című lapnak elmondta, hogy

"a rendőrség valószínűleg sok időt fog elvesztegetni arra, hogy olyan emberek által benyújtott, megalapozatlan panaszokat kezeljen és utasítson el, akiket sértett, feldúlt, megbántott vagy elkeserített valami, amit valaki más mondott".
"Nem bűncselekmény valakit megbántani"

- mondta.

(CP)

Legfrissebb