Ugrás a tartalomra

Siker: több mint 350 túszt mentettek ki a Boko Haram karmai közül

Egy anyukát is kiszabadítottak, aki hét gyermeke érdekében meg sem próbált megszökni a dzsihadistáktól.

Az iszlám szélsőségesek által fogva tartott, majd a nigériai hadsereg által megmentett nők és gyerekek érkezése után a nigériai Maiduguriban, 2024. május 20-án, hétfőn. Kép forrása: AP Photo/Jossy Olatunji

A nigériai hadsereg több száz túszt - főként nőket és gyerekeket - mentett ki, akiket hónapok vagy évek óta tartottak fogva a Boko Haram szélsőséges iszlamista csoport radikális terroristái.


Az International Christian Concern megerősíti azokat a jelentéseket, amelyek szerint 209 gyermeket, 135 nőt és hat férfit mentettek ki a héten a Boko Haram karmai közül.

A túszokat egy napokig tartó katonai művelet során mentették ki Nigéria északkeleti részén, akikre a terroristák Sambisa-erdőben lévő rejtekhelyén bukkantak rá. Ez az erdőrezervátum a kameruni és nigériai határ mentén húzódik, amely menedéket biztosít a Boko Haramhoz hasonló csoportosulások számára, így több országban is támadhatják a civileket.

A nigériai hadsereg jelentése szerint a dzsihadisták közül néhányat megöltek a mentőakció során, házaikat pedig lerombolták.

Az iszlám szélsőségesek által fogva tartott és a nigériai hadsereg által megmentett nők és gyerekek megérkezésük után a nigériai Maiduguriban, 2024. május 20-án, hétfőn. - AP Photo/Jossy Olatunji

A túszok a jelentések szerint kimerültek voltak, ruhájuk pedig rongyos volt, mivel hosszú ideig borzalmas körülmények között kellett élniük.

Néhány lánynak gyermekei voltak, akik valószínűleg nemi erőszak és a fogvatartóikkal kötött kényszerházasságok eredményeként születtek. Egy túsz azt mondta, hogy nem tudott megszökni, mert nem tudta volna megmenteni hét gyermekét, akik szintén fogságban voltak.

"Mindig is meg akartam szökni, de nem tudtam"

- mondta Hajara Umara, akit végül gyermekeivel együtt sikerült kiszabadítani.

"Ha rajtakaptak volna, hogy szökni próbálok, megkínoztak volna, és a életem végéig börtönve csuktak volna".

A Boko Haram 2009 óta harcol azért, hogy megdöntse a nigériai kormányt, iszlám rezsimet hozzon létre, és a polgárokat a brutális iszlám saría törvényeknek vessék alá.

Az International Christian Concern rámutat:

"A csoport terrorra uszított a Nigériában élő 108,3 millió keresztény közül sokak ellen".

A dzsihadisták által elkövetett erőszakos cselekményekben eddig legalább 35 ezer ember vesztette életét és 2,1 millióan kényszerültek lakóhelyüket elhagyni.

Több mint 1400 diákot vittek el nigériai iskolákból azóta, hogy a Boko Haram 2014-ben 276 diáklányt rabolt el a Borno államban található Chibok faluban, ami az egész világot megrázta.

(CBN)

Legfrissebb