Ugrás a tartalomra

Videó: négy túszt is kimentett Gázából az IDF

A a túszok kimentése érdekében az izraeli katonák életüket tették kockára a veszélyes hadművelet során.

Kép forrása: 9news

Több mint 8 hónap után az IDF egy kockázatos mentőakció keretében sikeresen kimentett 4 túszt Gázából,akiket a Supernova zenei fesztiválról raboltak el a Hamász terroristái.


Az Izraeli Védelmi Erők az Izraeli Biztonsági Ügynökséggel és az izraeli rendőrséggel együttműködve szombaton sikeresen kiszabadítottak négy izraeli túszt a Hamász fogságából, akik a jelentések szerint jó egészségügyi állapotban vannak.

A túszokat - a 25 éves Noa Argamanit, a 21 éves Almog Meir Jant, a 27 éves Andrej Kozlovot és a 40 éves Shlomi Zivot - október 7-én rabolták el a Supernova zenei fesztiválról, és a Gáza középső részén fekvő Nuseirat térségében tartották fogva.

Az IDF aprólékosan megtervezett mentőakciójának köszönhetően Argamanit biztonságban ki tudták hozni az egyik helyszínről, majd Meir Jant, Kozlovot és Zivot pedig egy másik helyszínről szabadítottak ki - jelentette be az IDF az X közösségi médiaplatformon közzétett bejegyzésében.

A mentést követően valamennyi személyt a Sheba Tel-HaShomer egészségügyi központba szállítottak orvosi kivizsgálásra.

A kockázatos műveletet súlyos légicsapások fedezékében hajtották végre, melyekkel a szárazföldi csapatokat támogatták azáltal, hogy a Hamász környékbeli létesítményeit célozták- írja a The Times of Israel. A légicsapások és a szárazföldi hadművelet az IDF közleménye szerint jelentős számú áldozatot követelt a Hamász soraiban.

A mentőakcióról Argamani is beszámolt, akit a családja elmondása szerint egy gazdag családnál tartottak fogva.

"Kopogtatás nélkül rontottak be a szobámba, amikor azt akarták, hogy takarítsak utánuk"

- mondta Argamani.

"Amikor megmentettek, egy katona kopogott, és azt mondta: 'Szia Noa, az IDF-től vagyok.' Azt hittem, ez valami vicc, ezért mozdulatlanná dermedtem. Aztán megkérdezte, hogy felemelhet-e a vállára, és rájöttem, hogy ez tényleg megtörténik"

-részletezte.

"A menekülőkocsink elakadt, amikor elindultunk, és ez ijesztő volt. De a katonák bátrak voltak és megnyugtattak. Ha pár másodpercnél tovább tartott volna, a Hamász erősítés elkaphatott volna minket, és talán ma már nem lennék itt."

- számolt be a mentés körülményeiről Noa Argamani.

A mentést követően Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Isaac Herzog izraeli elnök is beszélt Argamanival, akit a többi túsztól elkülönítve szállítottak el - jelentette a The Wall Street Journal.

Netanjahu állítólag megnyugtatta őt, mondván:

"Egy pillanatra sem mondtunk le rólad"

Argamani, és a többi túsz kimentéséről az IDF több videót is megosztott az X-en:

(CP)

Legfrissebb