Ugrás a tartalomra

Segélyezési és tájékoztató kampányt indítottak az élet mellett a keresztények Dél-Koreában

Photo by Daniel Bernard / Unsplash

A dél-koreai Szöuli Katolikus Főegyházmegye kampányt indított, amely többek között támogatja a terhes nőket és ellenzi az abortuszt az alacsony születésszám miatt demográfiai válsággal küzdő országban.

A kampányban különböző támogató csoportok vesznek részt, amelyek ellenzik az abortuszt és a meg nem született gyermekek védelmét hirdetik - jelentette a Catholic Peace Broadcasting Corporation (CPBC) október 10-én.

Az életvédő tevékenységek részeként a Cheongdam-dong plébánia szülés előtti csoportja különleges misét szervezett párok és terhes nők számára, emellett a csoport megosztásokat, workshopokat és előadásokat szervezett.

Jeong Ji-won, a csoport egyik önkéntese elmondta, hogy a "szájról szájra terjedő" kampányuk népszerűsítette az egyház életvédő tevékenységét, és sok embert vonzott az egyházmegye egész területéről a szemináriumokra.

"Amióta szájról szájra terjed, hogy a Cheongdam-dong Katolikus Terhességi Csoport programja nagyon jó, az egyházközségekből özönlenek"

- mondta Jeong.

A csoport önkéntesei a Szöuli Főegyházmegyei Életért Bizottság irányítása alatt működnek, és támogatást nyújtanak a terhes nőknek és a leendő keresztszülőknek, valamint segítenek nekik felkészülni a gyermekkeresztségre, amikor a gyermek megszületik. 2020-ban a Szöuli Főegyházmegye létrehozta az Egyedülálló Szülők Alapjának Bizottságát, hogy támogassa az anyagi nehézségekkel küzdő, hajadon egyedülálló szülőket.

Dong-Ik Lee atya, az Egyedülálló Szülők Alapbizottságának elnöke elmondta, hogy a legközelebbi település papjai felkeresik azokat, akik támogatásra szorulnak, és segítenek nekik eligazodni a terhesség és a szülés során.

"Ha nehézségek merülnek fel, a legközelebbi gyülekezet papjai látogatják meg őket. A mi egyházközségünkben is van egy életbizottság, így ha megkérnek minket, hogy jöjjenek el hozzánk, és osszák meg velünk a nehézségeket, akkor a lehető legnagyobb mértékben együttműködünk, és megpróbáljuk enyhíteni a nehézséget"

- mondta Lee atya.

A dél-koreai kormány is különböző programokon keresztül támogatja a terhes nőket, például a korai élet egészségügyi projekt és az utazási alapok révén. Szöul városa július óta személyenként 700 000 koreai wonig (216 ezer forintig) terjedő utazási költséget biztosít minden, a területén élő terhes nőnek.

A kelet-ázsiai országban riasztóan csökken a termékenységi ráta és növekszik az idősek száma, ami egy öregedő társadalom felé vezető utat nyithat.

A Koreai Statisztikai Információs Szolgálat (KOSTAT) jelentése szerint 2022-ben a 65 éves vagy annál idősebb idősek aránya Dél-Korea 51,6 millió lakosának 17,5 százaléka (9 millió). Az előrejelzések szerint 2030-ra a becsült összlakosság 25,5 százalékára emelkedik, és addigra Dél-Korea Japánhoz és Olaszországhoz hasonlóan "szuperöregedett társadalommá" válik.

A kormány által a több gyermeket vállalóknak ígért támogatások ellenére Dél-Koreában sokan kerülik a házasságot és a családi életet. Hivatalos adatok szerint Dél-Koreában 2020-ban minden idők legmagasabb mértékében, 31,7 százalék volt az egyedülálló háztartások aránya.

(UCA News)

Legfrissebb